Italiaanse kruiden zijn een mengeling van verschillende kruiden die hun oorsprong in Italië hebben en daar ook veel worden gebruikt in de gerechten. Italiaanse kruiden zijn meestal een mix van oregano, basilicum, marjolein, tijm, salie en rozemarijn. De kruiden kunnen in vele gerechten als smaakmaker worden gebruikt, zowel koud als warm: pastasauzen, pizza, groenten- en vleesgerechten, soepen, stoofvleesgerechten, salades, brood, borrelhapjes …
Italiaanse gedroogde kruidenmengeling is te koop in kleine potjes van verschillende merken. De samenstelling van de kruiden kan per merk verschillen. Kruidenmengsels uit de winkel zijn duur en bevatten soms veel zout en/of extra toevoegingen die onnodig zijn. Het is ook zelf heel makkelijk om een Italiaanse kruidenmix te maken van verschillende gedroogde kruiden. Meng 2 tl gedroogde oregano, 2 tl gedroogde basilicum, 1 tl gedroogde marjolein, 1 tl gedroogde tijm, 1/2 tl gedroogde rozemarijn, 1/2 tl salie, 1/2 tl knoflookpoeder en 1/4 tl zwarte peper in een kommetje onder elkaar. Breng de kruidenmengeling over in een strooier en en je hebt je eigen Italiaanse kruidenmengeling. De hoeveelheden zijn uiteraard afhankelijk van persoonlijke smaak.