Mozzarella

mozzarella43Mozarella is een zeer jonge ongerijpte kaas, met een elastisch zuivel. De kaas is van oorsprong Italiaans. Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas.

  • De oorspronkelijke echte mozzarella is de Mozzarella di Bufala Campana, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. De Mozzarella di Bufala Campana DOP bevat 100% buffelmelk.
  • Later is men ook mozzarella uit goedkopere koemelk gaan vervaardigen: Mozzarella Castelli. Beiden zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur.

De Mozzarella di Bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de Mozzarella Castelli een licht gelige kleur van de in koemelk aanwezige caroteen heeft. De Mozzarella di Bufala wordt als een delicatesse beschouwd, maar is in vergelijking met de koemelkmozzarella duurder. Door de speciale bereiding wordt deze kaas bij verwarming zacht en zeer draderig. Mozarella heeft een mooi smeltgedrag en is daardoor de ideale kaas voor op pizza, maar is ook ideaal voor toepassing in lasagna’s, cannelloni’s en panini’s. De meest oorspronkelijke vorm van Mozzarella is eivormig.
Traditioneel wordt Buffelmozzarella meestal gegeten met tomaat, basilicum en fijne olijfolie (insalata caprese), maar er is een grote hoeveelheid recepten waar Buffelmozzarella verwerkt wordt in amuses, salades, voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs desserts. Buffelmozzarella of koemelkmozzarella worden ook gebruikt bij pizza’s, de samenstelling van mozzarella die speciaal voor pizza’s gemaakt wordt wijkt qua structuur af.
Mozzarella Fior di latte, is gemaakt van verse gepasteuriseerde of ongepasteuriseerde koeienmelk. Fior di latte (ook geschreven als fiordilatte) wordt gebruikt om de mozzarella gemaakt van koemelk te onderscheiden van de mozzarela gemaakt van buffalomelk
Naast de verse mozzarella bestaat ook een gerookte variant, en er zijn varianten die met een lager vochtpercentage worden verpakt met name voor pizza.
Mozzarella is vers verkrijgbaar, meestal eivormig of bolvormig met een gewicht van 80 tot 100 gram (6 cm diameter), soms tot 1 kilo (ongeveer 12 cm diameter) en gedrenkt in zout water ( pekel ) of wei, soms met toegevoegde citroenzuur, tot het verkocht is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.