Beyaz peynir – Turkse witte kaas

beyaz-peynirBeyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld feta (Griekenland), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren.
Traditioneel wordt de kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk, koemelk of geitenmelk. Het is een halfzachte, zoute witte kaas met een vetgehalte van 45%.
De kaas bestaat in verschillende vormen en rijpingsduren. Ongerijpte, zachte beyaz peynir in de vorm van een vierkant of rechthoekig blok wordt het meest verkocht, maar je hebt ook oudere varianten die sterker van smaak zijn.
Turkse witte kaas is wat minder droog dan fetakaas, maar overal waar feta gebruikt wordt, kun je ook peynir gebruiken.
Beyaz peynir kent vele toepassingen, waaronder gebruik als broodbeleg, in salades en in gerechten zoals börek.
Peynir is bij elke grote en kleine Turkse supermarkt te koop. Vrijwel altijd in blikken, bij sommige winkels wordt het ook ‘vers’ uit bakken verkocht. Maar de kaas uit blikken is minstens zo goed en daarbij langer houdbaar. Er zijn veel verschillende merken.

Advertenties