Brie

brie43Brie is een Franse witte schimmelkaas, gemaakt van rauwe melk. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France. Brie behoort net als camembert en hervekaas tot de zogenaamde ‘zachte’ zuivelproducten. Het is een verfijnde kaas met een evenwicht in uiterlijk en geur en de zoetheid die van een eersteklas zuivelproduct te verwachten valt. De smeuïge kaas smaakt zacht en romig. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke ‘Brie’-kaas: Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties. Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, worden deze op (stro)matjes gelegd. Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met een speciaal schimmel (Penicillium candidum, Penicillium camemberti en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.
Er bestaan heel wat Brie soorten :

  • Brie de Meaux: de meest bekende Brie
  • Brie de Melun: is kleiner en hoger van formaat en sterker van smaak (Brie de Meaux en Brie de Melun zijn de enigste twee brie-soorten die ook een AOC-keurmerk hebben, een appelation d’origine controlée)
  • Brie de Monterau: komt minder voor
  • Brie de Coulommiers: wordt soms als een aparte soort aanzien. Deze kaas is kleiner van formaat en wordt verser verbruikt. Nochtans wordt hij ook gerijpt verkocht.
  • Brie cendré: een met as bestrooide Briesoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.