Reblochon

reblochon-fermier43Reblochon, ook wel Reblochon de Savoie genoemd en gemaakt van volle rauwe koemelk, is een gewassen-korstkaas met een eetbare, lichtrode, iets beschimmelde dunne korst. De boterachtige platronde kaas wordt geproduceerd in de Haute-Savoie, het alpengebied in Frankrijk, vlak bij de Zwitserse grens. Reblochon stamt uit de 13e eeuw. De naam van de kaas stamt van het werkwoord “re-blocher” (opnieuw melken), een methode die de pachtboeren gebruikten om zo niet alles van hun melk af te staan aan de landeigenaar. Het vee werd, totdat de controleurs waren langs geweest, slechts deels gemolken, en vervolgens stiekem opnieuw gemolken (re-blocher). Van deze tweede melking die aan het oog van de landeigenaar was onttrokken maakten de boeren vervolgens deze kaas, de Reblochon.
De kaas heeft het AOC-keurmerk gekregen (appellation d’origine contrôlée). De melk die voor de kaas gebruikt mag worden is uitsluitend afkomstig van bergkoeien van de rassen Abondance, Tarine, of Montbéliarde. De controle voor het keurmerk strekt zich uit over alle fasen, van het voeden van de koeien tot de verkoop van de kaas.
Er zijn twee typen reblochon:

  • Reblochon fermier (groen merk): wordt in de bergen gemaakt, of in de boerderijen in de vallei van Thônes.reblochon-fruitier43
  • Reblochon fruitier (rood merk): kan gemaakt worden in het hele AOC-gebied (vrijwel de hele Haute Savoie en één vallei in de Savoie).

Na het melken wordt de melk in koperen ketels verwarmd tot 33°C. Na het persen in vormen van 2,5 kilo wordt de kaas gezouten in een pekelbad en 4 tot 5 dagen in de eerste rijpingskamer gezet. De kaas rijpt hier bij een temperatuur van 16-18 °C. De kaas wordt regelmatig gewassen en gekeerd (eens per 2 dagen). Vervolgens volgt de tweede rijping van 2 tot 3 weken in een rijpingskelder bij 12°C, op planken van de plaatselijke dennen.
Het resultaat is een kleine kaas van 500gr met een volle, romige tot pittige smaak (al naargelang de affinage), een zachte, gladde strogele kaasmassa met kleine gaatjes en een saffraangele stevige korst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.