Port Salut

portsalut43De Port-du-Salut is een Franse kaas die ook onder de namen Port salut, Entrammes en trappistenkaas bekent staat. Deze beroemde kaas is van oorsprong een gepasteuriseerde roodkorst abdijkaas. Het is een typisch milde kaas met kenmerkende oranje korst. De korst is vochtig en uniform van kleur, de geur is licht, de pâte veerkrachtig en de smaak is romig, zacht en soepel.
In eerste instantie is de Port-du-Salut ontwikkeld door de cisterciënzer monniken van de Abdij Notre-Dame du Port-du-Salut in Port-Ringeard, Entrammes (tussen Laval en Angers) aan de rivier Mayenne in het departement Mayenne in Pays de la Loire, in Noortdwest-Frankrijk. Ze werd daar sinds de middeleeuwen gemaakt. De Franse Revolutie in 1789 maakte dat de monniken van de abdij in Frankrijk moesten uitwijken naar Zwitserland. Onder leiding van de abt Dom Augustin de Lestrange leerden zij kaas maken om in hun levensonderhoud te voorzien. In 1815 konden ze terugkeren naar Port-du-salut, maar bleven ze kaas maken. Door het succes van de kaas, werd in 1938 door de monniken besloten om de naamPort salut als handelsmerk te registreren, om hem tegen namaak te beschermen. Tegenwoordig wordt de kaas niet meer door de monniken gemaakt, zij verkochten hun kennis en rechten aan Le Groupe Bel in 1959. De kaas wordt zelfs niet meer in Bretagne gemaakt, maar in een fabriek aan de Duitse grens.
Ook nu wordt deze specifieke roodkorst kaas nog steeds gemaakt volgens traditioneel recept. Het zijn de beste ingrediënten die zorgen voor de echte authentieke Franse smaak van Port salut.
De naam Port salut is de Franse begroeting ‘Welkom’. Alle kaasjes van Port salut staan voor gastvrijheid. Dankzij de zachte en toegankelijke smaak is Port salut geliefd bij iedereen.
Port salut is niet alleen onmisbaar op een kaasplankje, ook in warme gerechten, salades of op een broodje is de kaas een waar culinair avontuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.