Red Leicester

Red-Leicester43Red Leicester, of rode Leicester of gewoon Leicester, is een brokkelige harde Engelse kaas van koemelk. Deze kaas werd voor het eerst gemaakt door boeren rond de stad Leicester, nadat er melk was overgebleven na de productie van stilton. Aan deze overgebleven melk werd wortelsap toegevoegd, waardoor de kaas zijn feloranje kleur kreeg en bekend werd onder de naam ‘red Leicester’. Nu wordt er nog maar één soort Leicester geproduceerd, en krijgt zijn oranje kleur doordat tijdens de productie er anatto wordt toegevoegd.
Anatto is een kleurstof waarbij de kleur afhankelijk is van waar men het in oplost, maar ook van de verhouding tussen de bestanddelen, de kleur kan namelijk variëren tussen geel en rood. Deze kleurstof wordt gehaald uit de zaden van de orleaanboom.
Het Red (Rood) in de naam is misleidend, omdat de kaas absoluut niet rood is. Traditionele Leicester heeft de vorm van een plat wiel met een dunne, droge korst. Van binnen is hij compact en vrij taai. Hij heeft een zoetige geur met noten en een milde smaak met een pittig vleugje citroen. Aan sommige fabriekskazen worden kruiden, knoflook of noten toegevoegd.
Leicester smelt goed en geeft soepen en sauzen meer kleur. In de streek van herkomst strooit men de kaas over in melk geweekt brood met mosterd, waarna men het geheel in de oven bakt. De kaas gaat goed samen met wijn of bier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.