Parmezaanse kaas

Parmigiano-Reggiano43Parmezaanse kaas, parmezaan of Parmigiano Reggiano is een traditionele Italiaanse rauwmelkse harde kaas. In Italië noemen ze de kaas Parmigiano Reggiano. Hij komt oorspronkelijk uit de omgeving van Parma, een Italiaanse stad, die ook bekend is door de Parmaham. Parmezaanse kaas wordt al sinds 1200-1300 gemaakt! Nog steeds wordt de kaas volgens het oude, traditionele recept gemaakt. Hij wordt geproduceerd met uitsluitend melk van de ‘vacca bruna alpina’ en dat is een zeer proteïnerijke melk. Andere ingrediënten of toevoegingen zijn verboden. De kaas heeft een lange rijpingstijd, minimaal 12 maanden, optimaal 20-24 maanden. Gedurende de rijpingstijd worden de kazen voortdurend geborsteld en gekeerd om de kwaliteit te bewaren en te garanderen. Er zijn drie categorieën: standaard is het keurmerk “Parmigiano Reggiano”. Na 18 maanden rijping kan deze standaard kaas na een test in de categorie “Extra” of “Export” komen. Wordt een kaas afgekeurd, maar heeft hij beperkte afwijkingen die het grootste deel van de kaas niet aantasten, dan wordt het keurmerk “Prima stagionatura” gegeven.
Parmezaanse kaas smaakt zoutig, pittig en droog. De kaas heeft een harde structuur en breekt makkelijk. De kaas is zeer lang houdbaar. Je kunt de parmezaan in blok of stukje kopen (vers in de kaaswinkel of verpakt in de supermarkt) of ‘vers’ geraspt. Geraspte parmezaan in zakjes is meestal geen goedgekeurde, echte parmezaan!
De Parmezaan is goed te onderscheiden van vergelijkbare kazen, alleen de kaas uit het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (plus delen van Bologna en Mantua) mag de naam “Parmiggiano” dragen. De echte Parmezaan is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is, en waarop “Parmigiano Reggiano” te lezen is. De productie van de kaas wordt beheerd door het “Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano”. Parmiggiano is bijzonder omdat hij zeer lang houdbaar is. Hij kan gebruikt om schotels te gratineren, of om op pasta te strooien, maar de smaak komt het best tot z’n recht in heel dunne plakken over salades, of simpelweg puur met extra virgine olijfolie en balsamicoazijn uit Modena.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.