Grana Padano

grana_padano43Grana Padano, een heerlijke harde Italiaanse kaas, wordt al sinds de 12e eeuw gemaakt. De kaas dankt zijn naam aan de korrelige structuur die hij krijgt naarmate hij ouder wordt (grana) en aan de Po-vlakte, die in het Italiaans “Val Padana” wordt genoemd. Toch wordt Grana Padano niet alleen daar, maar ook in andere delen van Noord-Italië geproduceerd. Het is een van de oudste harde kazen ter wereld. Een klooster in de buurt van Milan maakte deze populaire kaas al bijna 1000 jaar geleden. Grana Padano is sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie.
Grana Padano lijkt in veel opzichten op Parmezaanse kaas, waar hij dan ook vaak mee verward wordt. Echter de prijs van Parmezaanse is flink duurder en in tegenstelling tot Parmezaanse kaas, die alleen gemaakt mag worden volgens strenge regels en in een beperkt gebied in de omgeving van Parma, wordt Grana Padano in een groot deel van Noord-Italië (van de Po-vlakte tot in de Dolomieten) geproduceerd. De kaas is een droge kaas en hierdoor niet zo vet. Grana Padano rijpt tenminste 9 tot 16 maanden. Hij is daarmee meestal jonger dan Parmezaan, wat milder van smaak en wat minder kruimelig van structuur. De kaas wordt ook wel langer gerijpt, en wordt dan verkocht onder de naam “Grana Padano oltre 16 mesi” (ouder dan 16 maanden) of “Grana Padano Reserva” (ouder dan 20 maanden). De productie van Grana Padano is aan minder strikte beperkingen onderworpen. Toch wordt elke Grana Padano na de rijping gekeurd en krijgen alleen kazen die aan alle kwaliteitseisen voldoen het brandmerk met de naam op hun korst. De productie en kwaliteit worden gecontroleerd door de Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano. Zo mogen koeien die de melk voor deze kaas leveren naast vers gras en hooi ook ingekuild voer krijgen.
Grana Padano is een ideale kaas om te raspen, maar kan evengoed zo vanuit het vuistje gegeten worden. Hij kan ook in recepten gebruikt worden als alternatief voor parmezaan, maar houd dan wel rekening met de minder sterke smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.