Comté

comté-kaas43Comté AOC is een Franse rauwmelkse harde kaas, afkomstig uit de Jura, regio Franche-Comté. Hoofdstad van het Comté-gebied is Poligny, waar ook het “Maison du Comté“, het Comté-museum, staat. Deze kaas is verwant aan de Zwitserse gruyère en wordt daarom ook Gruyère de Comté genoemd.
Het gebied waar de melk vandaan komt is het Jura massief, in de departementen Jura, een deel van de Doubs en een klein stukje van de Ain. Het ras koeien dat de melk mag leveren is enkel alleen het ras Montbéliard. De hoeveelheid ruimte voor iedere koe is minstens 1 hectare. De hoeveelheid te gebruiken kunstmest is zeer beperkt, om de rijkheid van de flora blijvend te waarborgen. De koeien mogen niet bijgevoederd worden met gefermenteerde producten (kuilgras, kuilmaïs). De melk moet binnen 24 uur na melken tot kaas verwerkt worden, zonder toevoeging van kleurstoffen, conserveermiddelen e.d.
De Comté wordt nog in de dorpen van de Jura geproduceerd, in vele kleine kaasmakerijen, de “fruitières” genaamd, plaatselijke coöperatieven. Dit is de manier waarop het al eeuwen lang gebeurd. Al eeuwen lang worden de grote ronde kazen (die ieder zo’n 500 liter melk vergen) geproduceerd, juist dit soort kazen waren zeer goed houdbaar voor de lange winters. Dit vereist samenwerking, een enkele boer kon een dergelijke hoeveelheid niet op één dag leveren. De kaasmakerij was het centrale organisatiepunt binnen de dorpsgemeenschap, en is dat steeds gebleven. De boerderijen werken nog als vanouds, de veehouderij is extensief, de koeien lopen ’s zomers in het berggebied rond en krijgen ’s winters uitsluitend voeder dat uit de streek komt.
Bij ontvangst wordt de kaas licht aangezuurd met stremsel. Binnen een half uur is de melk gestremd, de wrongel wordt gesneden en tot een temperatuur van 54°C verwarmd. In de vormen gebracht wordt de kaas onder druk gezet, om alle wei weg te laten lopen. De kaas wordt al na een paar uur uit de vorm gehaald, en blijft eerst ongeveer een week in de kaasmakerij om te drogen. Vervolgens gaat de kaas naar de rijpingskelders, er zijn er zo’n 10 verspreid over het gehele gebied. In de kelders wordt de kaas regelmatige gezouten en gekeerd. Overigens blijft de kaas relatief zoutarm, een zoutgehalte van slechts zo’n 0,8 % is gangbaar. De rijping duurt minimaal 4 maanden tot maximaal 24 maanden. Het rijpingsproces geeft de kaas zijn eigenheid, de specifieke smaak. Na rijping volgt nog een controleproces. De Comté wordt beoordeeld op uiterlijk en smaak. Alleen wanneer de kaas een voldoende scoort (minimaal 12 van de 20 punten) mag de kaas als “Comté” geëtiketteerd worden.
Het speciale aroma van Comté is te danken aan de bijzondere kruiden en grassoorten die de koeien in de velden van het Jura-massief vinden. De smaak van de kaas hangt zelfs af van de ligging van de weide. Comté heeft een heerlijk bloemige geur. De smaak is nootachtig, met een vleugje caramel en heeft een lange, licht ziltige nasmaak. Comté wordt wel eens de ‘koning onder de bergkazen’ genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.