Abondance

abondance43De Abondance is een halfharde bergkaas uit de Savoie in Frankrijk. De Abondance is een AOC-kaas, de melk mag dus alleen komen van de koeien uit de regio, van de rassen Abondance, Tarine en Montbéliard. Het AOC-keurmerk is nog vrij jong, pas in 1990 toegekend, maar de kaas zelf wordt al eeuwen op dezelfde wijze bereid. Sinds de 14de eeuw is de regio van Abondance zeer gekend voor z’n kaas door de monnikken van het Sainte Marie d’Abondance klooster vlakbij de Zwitserse grens. De Abondance kan zowel als boerenkaas op de boerderij gemaakt worden, als in de kaasfabriek. Controle op de naleving van de AOC-regels is in handen van het Syndicat Interprofessionnel Du Fromage “Abondance”.
De kaas is gemaakt van ongepasteuriseerde (rauw) koemelk. Na het inzamelen van de melk wordt de melk aangezuurd met stremsel. De wrongel wordt gesneden en verwarmd. Met een kaasdoek wordt vervolgens de wrongel gescheiden van de wei. Eenmaal in de cilindrische vormen wordt de overgebleven wei er onder druk uit geperst. Na een vormtijd van 48 uur wordt de kaas gezouten: dit kan handmatig met zout of in een pekelbad gebeuren. De rijping duurt vervolgens minimaal 90 dagen en maximaal 10 maanden, in een goed geventileerde, gekoelde ruimte met een temperatuur van 12°C, met een hoge vochtigheidsgraad van 95%.
De Abondance wordt het hele jaar door geproduceerd, maar de kenner geeft de voorkeur aan de ’s zomers bereide kaas. Door de speciale omgeving en klimaat krijgt het gras een typische smaak. De speciale smaak van de kruiden van de alpenweide geeft de kaas in de zomer nog een extra fijne smaak. De beste periode voor de Abondance is juli tot november met een optimale rijping van 4 tot 6 maanden. De Abondance heeft een fijne volle zeer aromatische smaak met tonen van hazelnoot en een lichte bitterheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.