Zwarte Olijven

zwarte-olijven43Zwarte olijven hebben een lichtovale vorm met een dunne iets elastische huid. Ze worden in december geplukt wanneer ze echt rijp zijn. Ze hebben dan een dieppaarse tot zwarte kleur. Ongeveer de helft van de eetbare olijven zijn zwarte olijven. Zwarte olijven worden bij vele mediterrane gerechten geserveerd. Smaakvol met een rijke aroma.
We delen deze zwarte olijven verder in naar de mate van volgroeidheid: blonde olijf (een rood-zwarte kleur, deze wordt meteen na de groene olijf geoogst), droge olijf (een donker-zwarte kleur) en chalkidiki olijf (de volgroeide olijf).
Ga voor kwaliteit! Om de kosten te drukken, willen veel producenten van “zwarte” olijven niet wachten totdat de olijven aan de boom zijn gerijpt. In plaats daarvan nemen ze groene olijven en kleuren ze zwart met additieven (E579). Je kunt deze ‘nep’ zwarte olijven gemakkelijk onderscheiden aan hun onnatuurlijke effen zwarte kleur. Na het kleuren is er helaas weinig meer over van de originele smaak en aroma’s van de olijf. Het additief E579 is niet per se schadelijk, maar de aanwezigheid op het etiket is een goede indicatie van de kwaliteit van de olijven.
De Griekse Kalamata olijven hebben een beschermde EU handelsnaam en zijn gegarandeerd niet gekleurd en natuurlijk zwart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.