Augurken

augurken43De augurk en de komkommer behoren tot dezelfde soort, maar het zijn totaal verschillende vruchten. Augurken lijken op komkommers, maar augurken worden zelden rauw gegeten. Ze worden meestal ingelegd in bokalen en zijn daarom ook het ganse jaar door verkrijgbaar. Ze worden ingelegd in azijn (zuur), al dan niet met suiker (zoetzuur) en al dan niet met verschillende kruiden om op die manier de smaak te beïnvloeden en zo een unieke smaak te geven aan de vrucht.

  • De kleine augurken worden in hun geheel ingelegd (meestal in ’t zuur).
  • De grote in hun geheel of in plakken of schijven gesneden (meestal zoetzuur ingelegd).

Bewaar augurken in de koelkast wanneer je de bokaal opent. De ideale vorm van de vrucht moet een lengte/dikte verhouding hebben van ongeveer 3 op 1. Verder mogen ze geen bulten of putjes hebben en niet wrattig of ruw zijn. Er worden verschillende sorteringen in vruchtgrootte onderscheiden, zoals ‘zeer fijn’, ‘fijn’ en ‘middelfijn’. Augurken bevatten weinig calorieën.
Augurken kunnen in heel wat gerechten hun plaatsje verdienen. Je kunt augurken eten als snack, als onderdeel van je maaltijd of als smaakvolle aanvulling bij de lunch. Augurken kunnen fijngesneden in schijfjes of gesnipperd in kleine blokjes een leuke aanvulling zijn bij een koude schotel. Ze bieden bij vele gerechten een lekkere zoutige toets en een smakelijke crunch. Ook in een salade kan een fijngesnipperd augurkje een meerwaarde bieden. De juiste aciditeit vermenigvuldigt zich dan met de verse ingrediënten van de salade, om net dat ietsje meer te bieden. Ook de alom gekende ‘rolmops’, bestaande uit gefileerde haring wordt samen met augurk bereid. Goed om weten en vooral niet onbelangrijk is dat de augurk minder vlug oprispingen veroorzaakt dan bijvoorbeeld de komkommer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.