Witloof

witloof43De “uitvinder” van witloof is Jan Brassens, een Brusselse chicoreiteler. Om de belasting op chicoreiwortels te ontwijken, gooide hij een deel van zijn wortels onder een hoop stro om ze te verstoppen. Toen hij na twee, drie weken de zakken weghaalde, was er wit loof op de wortels gegroeid. Witloof was ontstaan.
De juiste benaming voor deze groente is ‘witloof’ (alleszins voor België waar deze groente is ontstaan) en niet ‘witlof‘, zoals het wel eens wordt genoemd buiten België. Vanwaar deze benaming? We geven eerst de definitie van loof: loof is het groen gedeelte van wortelen dat boven de grond uitsteekt. Daar deze bladgroente wordt gekweekt in het donker, blijven deze bladeren wit en vandaar de benaming wit loof of witloof.
Witloof of witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente dat in het donker wordt geteeld. De afgesneden krop kan rauw of gekookt gegeten worden. Vroeger werd witlof wel eens zeer bitter gevonden. Omdat er sommige mensen zijn, vooral kinderen, die niet houden van deze bittere smaak is er tegenwoordig witloof dat bijna niet, zelfs niet bitter zijn. Andere mensen houden juist erg van deze bittere smaak van witloof. Je moet er dus rekening mee houden bij het aankopen van deze bladgroenten naar waar je favoriete smaak gaat: bitter of niet. Verder moet men ook onderscheid maken tussen grondwitloof en hydrocultuur witloof. Witloof is een winterproduct, maar moderne hydroculturen hebben, ten spijt, de meeste grondteelt vervangen en hierdoor is witloof het hele jaar door in overvloed verkrijgbaar op de markt in diverse sorteringen. Maar grondwitloof is echt het beste en heeft dan ook een aparte erkenning gekregen. Grondwitloof is een ware delicatesse ten opzichte van al de rest en dat proef je. Zie ook ‘Grondwitloof’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.