Raapstelen

Raapstelen43Raapstelen, of bladmoes, worden gegeten als groente. Het betreft het jong frisgroen blad en bladsteel van de Chinese kool. Ze zijn langwerpig en ingesneden en de smaak is licht pittig. De groente wordt geoogst en gegeten in de lente. Het is daarom een echte voorjaarsgroente. Raapstelen lijken enigszins op jonge spinazie of rucola. De groente was een tijd lang niet meer in de belangstelling en behoorde tot de zogenaamde “vergeten groente”. De “ vergeten groente” wint echter steeds meer aan populariteit terug en daarom zijn de raapstelen inmiddels ook steeds beter verkrijgbaar.
Raapstelen zijn bij de groentespecialist verkrijgbaar in de maanden februari, maart, april en mei. Ze worden los of in bosjes verkocht. Koop en gebruik raapsteeltjes zo vers mogelijk. Let er bij de aankoop op dat de blaadjes frisgroen en knapperig zijn. Vermijd bosjes met donkergroene, verlepte blaadjes.
Raapstelen kent verschillende variëteiten en bereidingswijzen. Wanneer je de raapsteeltjes rauw eet zoals in dit gerecht, neem je 100 à 150 gr per persoon. Je kunt de groentjes ook eerst stoven en ze dan pas in de stamppot roeren. De groente slinkt dan tijdens het koken, roerbakken of stoven. Daarom heb je 300 à 350 gr rauwe raapstelen nodig om 200 gr per persoon over te houden. Je kunt ze ook and1½ minuut blancheren, wat dan tussen rauw en gestoofd ligt.
Op een koele plaats, bijvoorbeeld de koelkast, is de groente tot twee dagen houdbaar. Bewaar ze in een open plastic zak of wikkel ze in een vochtige doek. Je kunt raapstelen het best in de maanden april en mei invriezen. Blancheer ze eerst anderhalve minuut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.