Hopscheuten

hopscheuten43De hopbloemen van de vrouwelijke klimplant worden als grondstof voor bier gebruikt. Deze hopbellen bevatten stoffen die het bier een bittere smaak geven en daarnaast ook dienst doen als natuurlijke bewaarstoffen.
In de lente worden de hopscheuten, die nog onder de grond zitten, even blootgemaakt en afgesneden. De afgesneden scheuten lijken enigszins op dunne asperges of sojascheuten en zijn een echte delicatesse. Deze buiten-hopscheuten zijn slechts gedurende een hele korte periode (start in maart en loopt tot april of mei, maar de periode dat hangt een beetje af van de winter) verkrijgbaar. Hopscheuten uit verwarmde grond in serres en loodsen zijn er wel al vanaf januari.
Hopscheuten zijn voor de Belgen even kostbaar als kaviaar en truffels en zijn een bijna exclusief Belgische aangelegenheid. Alleen in België worden de scheuten van de hopplant gegeten. Het telen is zeer arbeidsintensief, want elke scheut moet met de hand geplukt worden. Het is een licht verteerbare groente, maar toch zeer smaakvol. Ze hebben een frisse, aardse smaak, die neigt naar schorseneer. Het is een puur product dat je alleen vers geplukt kunt eten, dit wil zeggen zo vers mogelijk eten. Na enkele dagen verslappen ze en worden ze bruin. Je kunt ze niet diepvriezen of op een andere manier conserveren zonder kleur of smaakverlies. Klassiek worden hopscheuten gekookt in citroenwater met bloem. Zo blijven ze mooi wit, maar de scheuten krijgen dan ook een citroen-bloemsmaak. Je kunt ze ook laten “schrikken” in citroensap en ze vervolgens 2 minuutjes pocheren in zuiver water met zout. Ze zijn dan iets minder wit, eerder roomkleurig, maar je hebt dan wel het volle aroma van de hopscheuten. Door ze na het pocheren in ijswater te dompelen, blijven de scheutjes lekker krokant. Hopscheuten zijn lekker met een gepocheerd eitje, mousselinesaus en gerookte zalm of Noordzeegarnalen. Gezien de prijs van de hopscheuten is het beter dat je ei en saus niet mislukken, want het is zonde om deze zeldzame groente weg te smijten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.