Poulet de Bresse

Poulet_de_BresseBresse kip of “poulet de Bresse”, uniek in de wereld, is een kippenras uit de Bresse-regio in Frankrijk. Het is het enig gevogelte ter wereld met een gecontroleerde herkomstbenaming en de kweek is aan uiterst strenge regels gebonden. Zo mogen de in totaal 300 kwekers van “poulet de Bresse”, hun eendagskuikens enkel kopen bij daarvoor geselecteerde kwekerijen in de streek en mogen er zelfs geen andere kippenrassen op het bedrijf worden geteeld. Nadat de kuikens op het bedrijf zijn toegekomen blijven ze 5 weken binnen in een gesloten hoenderhok. Daarbij moet per 500 kuikens minimum 50 m2 beschikbaar zijn. Het graan dat de kuikens krijgen moet afkomstig zijn uit de streek. Op de eerste dag van de zesde week moeten de jonge kippen naar buiten.
In de praktijk bestaan er 3 soorten Bresse-gevogelte.

  • Poulet de Bresse zijn zowel hanen als hennen van minimum 15 weken en één dag oud. Geslacht dragen ze fier ook elk een tricolore schildje met de naam van de kweker en een identificatie-ring. Een Bressekip is meestal slachtrijp na 15 weken en één dag en is één week na het slachten op zijn best wanneer de aroma’s ten volle vrijkomen.
  • Poularde de Bresse zijn streng geselecteerde hennen die een voorkeursbehandeling krijgen. Zo mogen ze 4 à 5 weken langer op de weide dan de gewone ‘poulet’ en hebben nog niet gelegd. Wegen meestal een flinke twee kilo en mogen enkel verkocht worden tussen 05/12 en 05/01 en gelden samen met de kapoenen als les volailles fines. Een poulardes kost iets meer dan een poulet.
  • De derde soort is de Chapon de Bresse, de kapoen of gesneden haan. Haan die na vijf weken zonder verdoving van zijn testikels wordt ontdaan. Met een mes maakt men onder elke vlerk een opening tussen de zwevende en de laatste rib waarna men op de tast de testikels verwijdert. De snede groeit na een paar dagen vanzelf weer dicht. Ook de kam wordt geknipt als teken van castratie. Een kam die terug groeit geldt als bewijs van een mislukte castratie. Men spreekt dan van een faux chapon. Kapoenen halen door het ontbreken van hun seksuele drift op negen maanden tijd een gewicht van vijf kilo en mogen enkel in dezelfde periode als de poularde verkocht worden. Een chapon de Bresse haalt met de feestdagen makkelijk 150 euro.

De Bresse kip wordt gezien als een luxeproduct met hoge kwaliteit, zoals een zeer mals en smaakvol vlees. Stevige botten, stevig wit vlees, een blanke huid en een volle ronde smaak. De kippen zijn dan ook relatief duur, vergeleken met normaal kippenvlees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.