Hele kalkoen

kalkoenEen hele kalkoen weegt doorgaans 4 à 5 kilo. Een kalkoen kan na de kruiding zo de oven in, maar kan ook gevuld worden met gehakt en vruchten. Bij een gevulde kalkoen is het zaak om de openingen waardoor de vulling naar binnen is gebracht dicht te maken met een draad of een vleesspies. Dan blijft de vulling er goed in en blijft lekker sappig. De kalkoen is gaar wanneer de kerntemperatuur, gemeten in het dikste deel van de dij 90°C. bedraagt. Heb je geen kernthermometer dan kun je een gaatje in het dikste deel van de dij prikken. Wanneer het uittredende vocht roze of rood is dan is de kalkoen nog niet gaar. Bij een gare kalkoen is het sap namelijk helder.
Kerstkalkoenen: een volledige kerstkalkoen is geen apart ras, wel een dier dat speciaal voor de kerst is gekweekt. Een kerstkalkoen is een vrij jong dier, waardoor het vlees extra mals is. Hij weegt doorgaans ongeveer vier à vijf kilo. Groter mogen ze niet zijn, anders krijg je ze niet in onze moderne ovens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s