Kalkoen

kalkoen1De kalkoen is een vogel en familie van de kip, worden vooral gekweekt voor hun lekker vlees. Er worden zowel vrouwelijke kalkoenen (hennen) als mannelijke kalkoenen (hanen) in de handel aangeboden, maar kies zoveel mogelijk voor een hen. Het vlees is namelijk malser dan dat van een mannelijke kalkoen. Kalkoen is gezond, licht verteerbaar en mager. Hoewel kalkoen de kerstklassieker bij uitstek is, worden ze tegenwoordig niet meer alleen als feestgerecht bereid, daar ze tegenwoordig ook in delen worden aangeboden zoals kalkoendijen, kalkoenvleugeltjes, kalkoenfilet, kalkoen-medaillon, filet- of boutgebraad, … Kalkoen is zeer betaalbaar (relatief goedkoop, zeker in vergelijking met de dure fazanten en kwartels), maar gezien de grootte vereist de bereiding toch wat ervaring en een goede grote oven. Kan snel uitdrogen en wordt dan het meest smakeloze, taaie stukje vlees dat denkbaar is.
De vleesindustrie voorziet ons, zoals bij kippen, van goedkope kalkoenen die snel vetgemest worden, met toevoegingen van medicatie dat de volksgezondheid schaadt, zoals antibiotica of coccidiostatica. Laat deze in de supermarkten links liggen en ga voor de betere traaggroeiende rassen.
Kies ook voor de Belgische rassen, die zijn namelijk de beste op de markt (weinig consumenten weten dit en toch is het zo)! Ze zijn beter van kwaliteit dan de meestal aangeprezen Franse rassen. In België worden kwekers streng gecontroleerd. De regels zijn in België een stuk strenger dan in de andere Europese landen en ook de regelmatige controles die het voedselagentschap uitvoert, zijn strikter dan bij onze buren. Belgische kalkoenen zijn echter niet alleen gezonder, ze zijn ook smakelijker en dat heeft alles te maken waarop ze worden grootgebracht. Per vierkante meter kweken de Belgen zo’n 20 procent minder dieren, dan pakweg in Frankrijk. Kalkoenen zijn loopvogels, het is essentieel dat de dieren ruimte hebben om te bewegen. Bovendien zijn het nogal aparte dieren: ze zijn bijvoorbeeld stressgevoelig en ze reageren angstig op lawaai en onbekenden. Een diervriendelijke kweekwijze komt de kwaliteit ten goede. Aan kwaliteit zit evenwel een prijskaartje. Belgische kalkoen is duurder dan de buitenlandse. Dat ligt natuurlijk aan de strengere controles en minder intensieve kweekprogramma’s, maar ze zijn het meer dan waard, elke euro! Vraag ernaar bij de poelier of bij de betere supermarkt en kies bewust voor een Belgische kalkoen.

gevulde-kalkoenfilet
Gevulde kalkoenfilet
kalkoen
Hele kalkoen
kalkoenbout
Kalkoenbout
kalkoendrumstick
Kalkoen drumstick
kalkoenfilet
Kalkoenfilet
Kalkoenfiletsneetjes
Kalkoenfilet sneden
kalkoenrollade
Kalkoenrollade
kalkoenstoofvlees
Kalkoen stoofvlees
kalkoenvleugels
Kalkoen vleugels
kalkoen
Kerstkalkoen

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.