Eend

eendvEend wordt gewaardeerd om zijn fijne, delicate vleessmaak. Men beschouwt de eend dan ook als een delicatesse. Het vlees kan betreffende kleur variëren van wit tot bruinachtig-wijnrood. Het is voedzaam en past perfect bij vruchten of vruchtensauzen (sinaasappelen, perziken, druiven, kersen, appelen, veenbessen, …).
Hele eend, gebraden in zijn geheel aan het spit, smaakt overheerlijk, maar het kan natuurlijk evengoed worden gebakken in de pan of in de oven en in stukken (borstfilet en bouten). Eend moet rozig tot rood gebakken worden. De bouten gaar je het best nog wat apart na, want die moeten volledig gebakken zijn, anders zijn ze taai. De borstfilet van eend (“Magret de canard”) kan je apart kopen, de boutjes zijn moeilijker apart te vinden. Je moet rekenen op 1 eend voor 2 personen. De eenden die aangeboden worden zijn veelal niet ouder dan 2 tot 4 maanden.
Eendenborstfilet geeft veel culinaire mogelijkheden, ze kan geroosterd, gerookt, gestoofd of gebraden worden en verwerkt in een voor- of hoofdgerecht. Men onderscheidt drie soorten eend: tamme, half-wilde en wilde eenden.

 • Wilde eenden zijn kleiner dan tamme eenden en veel magerder (heeft een beduidend lager vetpercentage). Ze wegen minder dan 1 kilo. Wilde eenden worden aangeboden in Nederland van 15/8 oktober tot 31/1, en in België 1/09 tot 1/01. Binnen het jachtseizoen bindt men ze vers aan, buiten het seizoen zijn ze diepgevroren. Het vlees van wilde eend is aromatischer, steviger van smaak. Het vlees van wilde eend is veel donkerder dan tamme, lichtrood tot donkerrood. Het lekkerste zijn de jonge wilde eenden die geschikt zijn voor bereiding in zijn geheel.
 • Half-wilde of kooi-eenden zijn eigenlijk gefokte eenden, ze scharrelen wat rond in de eendenkooi en worden gevoed. Daarmee lijkt het vlees meer op het vlees van de tamme eend. Veel van de aangeboden ‘wilde’ eenden zijn afkomstig van deze fokkerijen.
 • Tamme eend levert smakelijk vlees, maar met een neutrale smaak en kunnen tussen 2 ½ en 4 kilo wegen. Het vlees van tamme gefokte eenden heeft een hoog vetgehalte.
  • De belangrijkste soort tamme eend is de Aylesbury-eend uit Engeland. Deze tamme eend is erg smakelijk en mals.
  • De Nantes-eend, die smakelijk vet vlees heeft, is kleiner.
  • De Rouan-eend heeft fijn roodgetint vlees.
  • De Barbarijse eend is een scharreleend. De smaak van deze eend wordt omschreven als muskusachtig.
  • Dan heeft men nog de kleine Pekingeend die vooral in de Chinese keuken wordt gebruikt. Het vlees hiervan is fijn en zacht van smaak, waarbij het vel lekker knapperig is na bereiding.

In vergelijk met een kip hebben ze naar verhouding minder vlees maar dat is wel bijzonder aromatisch. Het verdwijnt grotendeels door het lange braden. Om het uitlopen van het vet te bevorderen kun je de huid op meerdere plaatsen met een vork inprikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.