Tamarinde

tamarinde-peulen43gezuiverde-tamarinde43Tamarinde (asem, Indische dadel, asem, assem) is de peul (7-20 cm) van de tropische boom ‘Tamarindus indica’. De peulen zien er een beetje uit als kale, dikke, bruine, uitgedroogde tuinboon-peulen, gevuld met bruin vruchtvlees (pulp)waarin ook nog harde zaden zitten. Het is het vruchtvlees waar het om gaat, het smaakt lekker lichtzuur. De pulp wordt in de keuken van zuidoost-Azië als smaakmaker gebruikt om gerechten een frisse toets mee te geven, vooral in marinades en stoofschotels. In Indonesië wordt het gebruikt om kip-, vlees of vis mee in te wrijven voordat het geroosterd wordt. Het wordt ook net als azijn of citroensap gebruikt om vlees malser te maken of met suiker verwerkt tot zoete drankjes en snoepgoed.Tamerinde-pulp-blok43
De tamarinde is te koop als hele peulen en als blokken geperst pulp (er zijn blokken waarin de pitten nog zitten, maar ook geperste blokken gezuiverde tamarinde – gezuiverd staat voor ‘zonder pitten’): beide moet je zelf nog weken en uitknijpen om tamarinde-sap te maken. Is verder verkrijgbaar als gezuiverde tamarinde-pasta in een potje (ingekookte tamarinde-sap wat direct te gebruiken is, daarvan bestaan er dikkere en dunnere varianten), als gedroogd en vermalen tamarinde-poeder (dit poeder wordt gebruikt in kerriemengsels, chutney en soepen) en als een zeer zure fruitstroop.
De tamarinde koop je in een Aziatische speciaalzaak of zelfs in de supermarkt. De blokken pulp zijn vrij lang en buiten de koelkast houdbaar, de potjes in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.