Sukade

cedraat_citroen43Sukade is de gesuikerde (zeer dikke) schil van de vrucht van de sukadeboom. Sukadebomen groeien onder andere in Griekenland en op Corsica. Het centrum van de sukadecultuur ligt in Italië met als belangrijkste uitvoerhaven Livorno. De Torelli-sukade geldt als de beste. De meeste sukade komt tegenwoordig wel uit Puerto Rico.
De vrucht van de sukadeboom is een citrusvrucht, die ook wel cederappel, cedercitroen, muskuscitroen, cedraat citroen genoemd wordt, zelfs Boeddha vingers of Boeddha hand. De vrucht bestaat grotendeels uit schil.Boeddha-hand43
Sukade wordt als vrucht geplukt, het vruchtvlees wordt verwijderd, de schillen worden in zeewater gelegd zodat ze gisten, de schillen worden vervolgens gespoeld om het zout te verwijderen en daarna gekookt met veel suiker om de sukade te konfijten.
Eerste keus sukade (beste kwaliteit) bestaat uit gave halve vruchten met een transparant groene kleur. Het vruchtvlees is zacht en smakelijk. Smaakt enigszins naar sinaasappel, maar het is minder bitter dan de schil van sinaasappelen. Bruine vlekken die wijzen op onvoldoende uitloging mogen niet voorkomen.sukade43
De 2e keuze zijn de brokken, dit zijn de schillen waarbij de gebreken zijn weggesneden.
Als 3e keuze zijn sukadesnippers/stukjes die in kleur variëren van groen tot lichtbruin. De snippers worden gemaakt van minder goede of aangestoken vruchten. Afsnijdsels van sukadebrokken van de 2e keuze worden wel bijgemengd.
Sukade wordt gebruikt in diverse soorten gebak, zoals vulling van cake, oliebollen, of ontbijtkoek, maar ook in broodsoorten zoals krentenbrood. Vaak wordt sukade gebruikt in combinatie met krenten, rozijnen en gekonfijte kersen.
De vrucht moet koel, donker en in afgesloten potten of in plastic luchtdicht bewaard worden. Komt er lucht bij dan wordt de sukade hard en kristalliseert de suiker, hij is dan ongeschikt voor de meeste doeleinden. Zie ook ‘Gekonfijt Fruit’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.