Noordkrieken

krieken-op-sap43De kers (of kriek) is een populaire fruitsoort. Het is een klein bolvormig, roodkleurige vrucht met een pit in het midden. Technisch gezien is het een steenvrucht. Kersen worden verdeeld in twee verschillende botanische soorten, namelijk ‘Prunus avium’ of het zoete ras en ‘Prunus cerasus’, het zure ras. Het gaat hier over het zure ras en meer bepaalt de Noordkriek-soort. De Nederlandse naam is morel, zure kers, kriek (is de benaming in Vlaanderen en Zuid-Nederland) en noordkriek. Zure kersen of noordkrieken hebben een rode tot donkerrode kleur. Als ze rijp zijn behouden ze een zure smaak. Ze zijn dus niet lekker om zo op te eten, maar meer geschikt in de patisserie voor taarten en gebak, jam, hartige pasteien en andere (industriële) verwerkingen. Ook voor de drank industrie worden ze wel gebruikt.
De noordkrieken, de zure donkere kers dus, zijn niet het hele jaar verkrijgbaar en worden daarom opgelegd in sap of siroop, meestal in bokaal aangeboden. Ze zijn doorgaans van goede kwaliteit. Meestal zijn ze ook ontpit, doch de aanwezigheid van een enkele pit is technische onvermijdelijk.
Deze noordkrieken zijn ook ideaal om bij gehaktbrood/fricandon/frikadellenkoek/gehaktballetjes op te dienen, een lekkernij die zeker bij kinderen in de smaak valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.