Vijg

Vijg43De vijg is geen vrucht, maar een schijnvrucht, want in feite zijn de zaden binnenin de vijg de echte vruchten. Om het vruchtvlees heen zit een dunne, leerachtige eetbare schil en afhankelijk van de soort vijg is die groen-geel of blauw-paars. Het vruchtvlees zelf is dan weer wit-roze of donkerrood van kleur. Een rijpe vijg is vlezig, haar pulp wordt sappig en smeltend, de eetbare pitjes knisperen in de mond. De vijg is vrij droog, maar wel heel zoet van smaak. Vijgen worden voornamelijk van september tot november vanuit het Middellands-Zeegebied aangevoerd, zoals van Italië, Griekenland, Turkije, Frankrijk en Israël. Behalve de steel en het kroontje is de vijg volledig eetbaar, inclusief de schil. Als je de schil liever niet opeet, kan je ze makkelijk verwijderen met een mesje. De beste vijgen zijn de Italiaanse en de beste tijd om ze te verwerken is tijdens het vijgenseizoen, dat loopt van juni tot augustus. De Griekse vijgen zijn goede tweede en het seizoen daarvoor loopt van september tot november. Vijgen zijn zeer energierijk en rijk aan vezels. Ze bevatten vitamine B, magnesium, fosfor, kalium en calcium.
Vijgen kun je rauw uit het vuistje eten. De schil kun je opeten, maar dat hoeft niet. Je kunt ze ook verwerken in desserts , patisserie (taarten, clafoutis), in fruitslaatjes of zelfs in confituur. Vijgen zijn ook lekker bij gevogelte. Bovendien zijn ze goed te combineren met zoute smaken, zoals geitenkaas of gerookte ham.
Bewaar ze op kamertemperatuur, niet in de koelkast! In de winter kun je gedroogde vijgen kopen. Die kun je enkele maanden bewaren in een hermetisch afgesloten potje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.