Veenbessen

cranberry43Er zijn twee soorten veenbessen, de kleine veenbes en de grote veenbes of ‘gewone veenbes’.

  • De kleine veenbes, met Latijnse naam Oxycoccus Palustris of Vaccinium Oxycoccus, is afkomstig uit Europa. De soort komt voor op het noordelijk halfrond in gebieden met een koel klimaat. De kleine veenbes heeft het kleinste struikje van Europa. Het is een kruipende of overhangende plant met dunne stengels. De struikjes vallen pas op als de, in verhouding, veel te grote rode bessen verschijnen. Deze kleine, ook wel wilde veenbessen genoemd, zien er als rode druppels bloed uit, zo rood. De bes is bol- tot peervormig en heeft een doorsnede van 6-8 mm. Rijpe bessen zijn rood (zeer zelden wit), later worden ze bruin en gevlekt/gespikkeld. Ze zijn eetbaar en zwak zuur van smaak. Ze zijn wel vrij zeldzaam en staan daarom genoteerd op de Belgische Rode lijst van planten als zeldzaam tot zeer zeldzaam. In Nederland zijn ze tegenwoordig ook vrij zeldzaam, maar in Drenthe en noordwest-Overijssel kan de kleine veenbes nog redelijk veel worden aangetroffen. De kleine veenbes is bij uitstek een bewoner van veenmosvegetaties en houdt, net als de grote veenbes, van zure en voedselarme milieus.
  • De grote veenbes, met Latijnse naam Oxycoccus Macrocarpos of Vaccinicum Macroparpon, is afkomstig uit Noord-Amerika waar het op grote schaal gekweekt wordt voor zowel medicinale als voor culinaire doeleinden. Deze Amerikaanse grote bleke veenbes (soms zo groot als een kers met een klein gat op de kop) is heel nauw verwant aan de Europese rode veenbes. Ze vertonen lichte verschillen op gebied van smaak en kleur. De grote veenbes lijkt op de kleine veenbes, maar is robuuster. De grote veenbessen groeien op sterke en weelderige kleine struiken. Zij zijn veel beter geschikt voor de teelt en vooral voor het machinaal oogsten, dan de gewone kleine veenbessen uit het hoogveen.De Amerikaanse veenbessen zijn beter gekend onder de naam “cranberry”. De ovale, harde Amerikaanse veenbessen zijn eerst lichtgeel, worden bij rijping rood of roze en zijn aan de onderkant rood-wit. Ze zijn friszuur en wrang van smaak. De bessen bevatten veel vitamine-C en antioxidanten.

In de handel vind je voornamelijk de blekere en veel grotere veenbessen uit Noord-Amerika. De beide worden vers of ingevroren in de handel aangeboden.
Van de beide bessensoorten kan je jam en siroop maken. Uit veenbessen worden ook verschillende dranken gestookt.
Veenbessen zijn enorm populair tijdens de kerstperiode en de warenhuizen liggen dan ook vol met de met veenbessen gevulde plastieken zakjes. Men kan verse veenbessen enkele weken in hun oorspronkelijke verpakking bewaren in de koelkast, maar zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. Ze worden vaak gekookt gegeten in combinatie met kalkoen, wild en andere warme vruchten. Door hun bitter-zure smaak, worden ze bijna altijd gekookt met toevoeging van wat suiker. Zorg ervoor dat je het deksel op de kookpot zet tijdens het koken van de bessen, want ze spatten open.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.