Druiven

druiven43De druif is één van de oudste gekweekte fruitsoorten. De Egyptenaren kweekten al druiven en maakten ook wijn. In Romeinse taferelen is de druif een symbool van welstand. In druiven is er een grote verscheidenheid aan soorten en aan landen van herkomst. In de lente komen de meeste druiven uit Chili, Argentinië of Zuid-Afrika, in de zomer komen de druiven vooral uit Frankrijk, Italië en België.
Wereldwijd bestaan er talloze druivenvariëteiten waarvan de meeste bestemd zijn voor de wijnbouw. De populairste wijndruiven zijn de Cabernet Sauvignon, de Pinot Noir, de Syrah en de Merlot voor rode wijn, en de Riesling, de Chardonnay, de Sémillon, de Sauvignon Blanc en de Chenin Blanc voor witte wijn.
Daarnaast zijn er druiven die speciaal voor rechtstreekse consumptie worden geteeld. De bekendste Belgische druivensoorten zijn de Baidor, Canon Hall en Muscat voor de witte druiven en de Leopold III, Colman, Ribier en Royal voor de blauwe druiven. De Belgische druiven zijn een ambachtelijk luxeproduct, het resultaat van een natuurlijke verantwoorde teelt met veel handenarbeid (vandaar de hogere prijs). Vele consumenten beseffen niet dat aan een dikke tros druiven heel wat arbeid is voorafgegaan. Per steeltje mogen er slechts negen bessen hangen, de overtollige druiven worden weggeknipt. Belgische druiven worden vooral in de streek van Overijse geteeld.
Er zijn ook druiven zonder pitten. De bekendste soorten zijn de Thompson, de Seedless en de Sultana.
Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje, dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoef je ook niet te wassen. Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan. Je bewaart druiven het best in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Druiven kunnen ook perfect in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.