Avocado

avocado43Avocado’s zijn groene, peervormige vruchten met boterachtig geelgroen vruchtvlees. De schil is oneetbaar, relatief hard, licht geribbeld, donkergroen en donkerbruin tot zwart eens ze rijp zijn. Binnenin bevindt zich een grote ronde houtige pit, die voor consumptie verwijderd wordt. Avocado’s hebben een hoge voedingswaarde, bevat zeer veel olie (voornamelijk bestaand uit onverzadigde vettenen, dus geen invloed heeft op het cholesterolgehalte), proteïne en mineralen. Een rijpe avocado heeft een romige smaak en is zo zacht als boter. Avocado’s zijn daarom geschikt voor zowel zoete als hartige toepassingen. Een avocado is rijp als de vrucht bij lichte druk zacht aanvoelt, dit begint bij de steelaanzet. Opgepast bij het licht aandrukken, want avocado’s zijn zeer kwetsbaar. Zijn de avocado’s niet rijp genoeg, dan kan u ze laten narijpen in een papieren zak, samen met een banaan.
Een avocado is lekker rauw in salades of als smeersel op brood.
Avocado’s worden rauw gegeten, wegens het hoge tanninegehalte. Hierdoor oxideert het vruchtvlees snel en wordt het bruin bij contact met lucht. Daarom pas de laatste minuut verwerken of …

Zo wordt een avocado nooit meer bruin:

Bestrijk met citroensap
Bestrijk de avocado met wat sap van een citroen of limoen. In plaats van een doosje gebruik je vershoudfolie om de avocado in te wikkelen. Zorg dat de folie strak tegen de avocado aan zit, zo wordt het citroensap beter opgenomen.
Bestrijk met olijfolie
Olijfolie werkt op dezelfde manier als citroensap. Vlak voor je de avocado in een luchtdicht doosje bewaart, bestrijk je met een borsteltje of stukje keukenpapier het oppervlak met olijfolie. Bewaar de avocado vervolgens in de koelkast.
Bewaar met een ui
Bewaar de avocado in een luchtdicht doosje, samen met een paar stukjes gehakte rode ui. De zwavel in de ui (diezelfde stof waar je van gaat wenen), oxideert op het oppervlak van de avocado, waardoor die niet bruin wordt. Al moet je de vrucht alsnog geen weken laten liggen uiteraard.
Bewaar met de pit
De pit zorgt ervoor dat minder vruchtvlees wordt blootgesteld aan zuurstof, waardoor het niet bruin zal kleuren. De rest van de acovado zal helaas wel een kleurtje krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.