Veenbessensap

Het veenbessensap wordt verkregen uit een eerste persing van de bessen die verder gedroogd worden voor consumptie. Deze eerste persing maakt dat het sap een suikergehalte of brix heeft van 12°, wat hoger is dan normaal. De veenbessen (Vaccinium macrocarpon) zijn afkomstig uit Noord-Amerika of Canada en speciaal uitgezocht op gaafheid en kleur. Zij worden geteeld in zuurrijke veengrond die goed doorlaatbaar is, wat hen een optimale groeiplaats biedt.

  • Veenbessensap is bekend, buiten zijn dorstlessende eigenschap, om zijn preventieve en curatieve werking bij blaasinfecties.
    Deze specifieke eigenschap is te danken aan de proanthocyanidinen (tannines) of bioactieve stoffen met een sterke antioxidante en ontstekingsremmende werking.
    Proanthocyanidinen beletten namelijk dat Escherichia coli bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten en daar infecties veroorzaken.
    Uit een klinische studie is gebleken dat een afname van het aantal urinewegeninfecties bij vrouwen gelijkevenredig is met een dagelijkse hoeveelheid sap equivalent aan een dosering van 36 mg proanthocyanidinen (80 ml). Het drinken van tweemaal daags een klein glaasje geeft de beste resultaten.

Veenbessensap is een pittige drank met een verkwikkende zuurzoete smaak.
Ocean Spray, van oorsprong uit Noord-Amerika, heeft een uitgebreid gamma aan veenbessensappen. Zo is er de ‘Cranberry Classic’, de originele drank, een sap dat tegelijk verfrissend en lekker is, zuur en zoet, rijk aan vitamine C en anti-oxidanten. Daarnaast heb je nog een light versie, zonder toegevoegde suiker, die slechts 10 calorieën per 100 ml bevat.
‘Cranberry & Blackcurrant’, dit is een geslaagde mix van veenbessen en zwarte bessen. ‘Cranberry & Pomegranata’ combineert perfect veenbes en granaatappel, deze drank versterkt die het immuunsysteem en heeft een heilzame werking op het cardiovasculair systeem en de cholesterol. ‘Cranberry & Blueberry’, deze bevat veenbes en bosbes, die zit boordevol polyphenolen en vitaminen en is een van de vruchten met het hoogste gehalte aan anti-oxidanten. Het voorkomt infecties, is goed voor de cholesterol en ondersteunt de productie van collageen.
Wil je een van oorsprong Belgisch product, dan kan je gaan voor “Pajottenlander“. Zij hebben in hun groot assortiment fruitsappen een “biologische veenbessensap” dat een donkerrode kleur heeft. De smaak is zeer zuur, typisch veenbes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.