IJsblokjes

Tuinfeest, picknick of barbecue? IJsblokjes, of ice cubes, zijn onmisbaar in de zomer. Een ijsblokje bestaat uit bevroren water (ijs) in de vorm van een klein blokje. Het wordt gemaakt in een diepvriezer door water in een (plastiek) vorm te laten bevriezen. IJsblokjes worden onder andere gebruikt om al je dranken te koelen, zoals limonade, water, cocktails of whisky. Wil je feesten, vul de gootsteen met ijsblokjes om al je flessen en blikjes ijskoud te houden! Van plat water tot champagne! Zorg er dus steeds voor dat je een zak ijsblokjes in de vriezer heeft en gooi een handvol in cocktails en alcoholische dranken, geniet met een smoothie bij het ontbijt, of geniet gewoon van een glas heerlijk gekoelde frisdrank. Wanneer drank wordt geserveerd in een laag, breed glas (bijvoorbeeld een tumblerglas, bekend van de whisky) met enkele ijsblokjes, wordt dit veelal “on the rocks” genoemd.
Als je zelf thuis ijsblokjes maakt, vul dan de vormpjes niet volledig. Water zet namelijk uit als het bevriest, waardoor de vormpjes gaan overlopen.
IJsblokjes, die in de handel verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van fijn gefilterd water om ervoor te zorgen dat elk ijsblokje een doorschijnend kristalhelder stukje ijs is. Elk ijsblokje heeft een regelmatige vorm en is gedroogd voordat het in de zak gaat, zodat ze niet aan elkaar kleven. De typische vorm van deze ijsblokjes “met een holte in” garanderen een snellere koeling door een groter koeloppervlak en zijn daarenboven esthetisch mooier dan een vierkant blokje.
Troebele ijsblokjes! Hoe komt dat? Als je op een terrasje een frisdrank krijgt met ijs dan zijn die ijsblokjes steeds doorzichtig maar als je thuis ijsblokjes uit de diepvriezer haalt is dat niet het geval. Je hoeft je geen zorgen te maken: het ligt zeker niet aan de kwaliteit van uw leidingwater. Want ook ijsblokjes thuis gemaakt van mineraalwater uit fles zijn troebel. Het troebele in de ijsblokjes thuis komt voor door de manier van invriezen. Het komt doordat thuis een ijsblokje niet gelijkmatig bevriest: eerst bevriest de buitenkant en dan pas de kern. Daar water de eigenschap heeft om uit te zetten als het bevriest treden binnen het ijsblokje spanningen op die zo hevig wordt dat de buitenste bevroren laag barst. Door dit barsten krijg je troebele ijsblokjes.
Hoe ze het in horeca- en speciaalzaken die ijs verkopen gedaan krijgen om glasheldere ijsblokjes te hebben, is omdat die ijsblokjes met een speciaal voor ijsblokjes ontworpen machine gemaakt worden. Die ijsblokjesmachine werkt via een ijskoude staaf die in water gedompeld wordt. Op de staaf vormt zich een ijsblokje. Deze methode zorgt er in feite voor dat het ijsblokje van binnenuit gemaakt wordt en dus zo interne spanningen vermeden worden. Dit verklaart ook waarom de ijsblokjes in de horeca een holte hebben.
Zorg eens voor originele ijsblokjes. Zomerse drankjes fleuren extra op door ze te koelen met een mooi of grappig ijsblokje! Krijg je gasten en wil je hen een gekoeld drankje aanbieden? Verras hen eens met een ijsblokje in een leuke vormpjes. Tegenwoordig zijn er vele varianten ijsblokvormen te vinden. Wat dacht je van hartjes, sterretjes, bloemen, visjes, citroenschijfje, lego of een scheepje? Dat valt altijd in de smaak! Of geef ze een extra smaakje met limonadesiroop of frisdrank. Voor de leukste cocktails voorzie je verrassende ijsblokjes. Vul de vormpjes vooraf met een plukje munt, een stukje limoenschil, een scheutje koffie, een framboos of wat kruiden. Durf gerust te experimenteren!
Wil je gestreepte ijsblokjes: vul de ijsblokjesvakjes voor de helft met water. Vries in. Voeg daarna een klein laagje limonadesiroop of kleurstof toe en vries weer in. Voeg tot slot een nieuw laagje water toe, tot de rand. Of gebruik allerlei kleurtjes limonade, die je laagje voor laagje aan elkaar vriest. Of kleur ze helemaal met smaakloze kleurstof.
Jammer eigenlijk dat al die mooie vormen zo weer weggesmolten zijn! Vind jij dat ook? Ga dan voor permanente figuurtjes die gevuld zijn met koelvloeistof. Na gebruik spoel je ze gewoon af en gooi je ze opnieuw in de diepvries. Een bijkomend voordeel is dat je ze niet in je drank smelten en je dus geen aangelengde versie krijgt van hetgeen je wou serveren. Ideaal voor een zomerse witte wijn!
Er bestaan ook lichtgevende led-ijsblokjes voor in je cocktails, mocktails en frisdranken. We kiezen ervoor een futuristische toets te geven aan onze cocktails, mocktails en frisdranken… Met lichtgevende ijsblokjes! Waan je in een happy hour in de ruimte en klink samen met je buitenaardse vrienden op …

Bestel een ijsblokvormpjes bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.