Speltbrood

speltbrood43Spelt is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker! Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens. Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt. Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten.
Speltbrood kent zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen en was naast roggebrood een algemeen geconsumeerd brood. Spelt is van origine een Afrikaans tarweras en kan zeer goed voor de broodbereiding gebruikt worden. Met name in Duitsland is er een speltbrood (Dinkelbrot)cultuur, die inspeelt op de huidige gezondheidstrend: slow food.
Bevat speltbloem, speltvolkorenmeel, volkoren graan van spelt, speltvlokken, zonnebloempitten, lupinen, sesamzaad en honing. In Nederland en België is sinds een paar jaar een trend zichtbaar rondom speltbrood. Deze trend wordt vaak ondersteund door lokale organisaties. Volgens de Nederlandse warenwet mag speltbrood alleen zo genoemd worden als het daadwerkelijk met 100% speltgraan wordt bereid. Brood van speltmeel is een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.