Speculoos

speculoos-lotus43De meeste speculaasproducten in Nederland waren en zijn nog steeds gemaakt van hoofdzakelijk bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden (gemberpoeder, kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en witte peper).
Belgische fabrikanten daarentegen gebruikten en sommige gebruiken nog steeds weinig of geen speculaaskruiden. De hoofdingrediënten van hun koekjes zijn tarwebloem, suiker, kandijstroop, rijsmiddel en kaneel, verder geen (speculaas)kruiden. Vandaar de benaming speculoos in België, met de nadruk op “loos”, wat wil zeggen dat deze koekjes specerijenloos/speculaaskruidenloos zijn of toch weinig kruiden bevatten. Dat is één reden voor de benaming speculoos. Dat de Belgische koekjes weinig tot geen speculaaskruiden bevatte en bevat, zou gekomen zijn door het feit dat deze kruiden, in het bijzonder gember en kardemom, vroeger heel duur waren. speculoos43De Belgen probeerden daarom de speculaas van de Nederlanders (die de kruiden uit hun Indische kolonies konden invoeren) na te maken zonder al de speciale kruiden. Ze maakten koekjes met de meer courantere kruiden, namelijk kaneel en gebrande suiker (karamel). Het Belgische koekje, de speculoos, is dus veel minder gekruid en vooral de smaak van gekaramelliseerde suiker overheerst.
Een tweede reden voor de benaming speculoos is het feit dat speculaas in Belgisch-Frans spéculoos noemt. Daarom werd ervoor gekozen om de benaming speculoos te gebruiken op de Belgische verpakking wat natuurlijk voordelen oplevert bij het reklame maken: één naam in het Nederlands en het Frans. Het kan natuurlijk voorkomen dat sommige fabrikanten zowel speculaas (Nederlands) als spéculoos (Frans) op de verpakking zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.