Speculaas

Speculaas, een soort koek, was vroeger vooral populair rond het sinterklaasfeest. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten.
Speculaas is een koek dat weinig rijst, het bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade (of basterdsuiker) en speculaaskruiden, en dit dan te mengen met de bloem en het bakpoeder.
Kenmerkend voor speculaas zijn – behalve de bruine suiker – de verschillende kruiden (die ook wel speculaaskruiden worden genoemd) die bestaat uit een mengsel van gemberpoeder, kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie. Natuurlijk bestaan er verschillende varianten van speculaas, zowel in vorm, dikte en ook wel in smaak. Maar niet altijd zullen er speculaaskruiden inzitten.speculaas43
De Nederlandse speculaasproducten zijn gemaakt van bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden. Het Nederlandse koekje, de speculaas, is dus gekruid en vooral de smaak van deze kruiden overheerst.
Belgische fabrikanten gebruiken echter weinig of geen speculaaskruiden. De hoofdingrediënten van hun koekjes zijn tarwebloem, kandijstroop en kaneel. Ook typerend Belgisch zijn de dikkere ovalen speculozen die nog zacht zijn, en niet ‘knappen’ bij het breken (Hasseltse speculaas). In Nederland komen deze ook voor, dan wel niet zo groot (minder dik), maar daar vult men ze meestal dan met amandelspijs of amandelpasta, een ietwat duurdere speculaas die meer door de warme bakker wordt tentoongesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.