Panettoni

panettone43Panettone is een klassiek Italiaans kerstbrood (de tegenhanger van ons kerstbrood/kerststol) en wordt dus vooral met Kerstmis gegeten. Het is een soort goudgeel rond zoet brood, gevuld met sukade, rozijnen en gesuikerde vruchten of chocolade en al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milano. Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. De smaak ligt tussen een cake en krentenbrood. Verpakt in een feestelijke doos of blik, is een dankbaar geschenk om te geven. Bij de traditionele bereiding wordt het gemaakt van een zacht, niet volledig gekookt deeg met vergistte rozijnen. De productietechnieken zijn echter gewijzigd in verband met de Europese verordeningen aangaande voedsel. De smaak is daarom tegenwoordig verschillend in vergelijking met die van traditionele panettone. De bekendste merken zijn wel Melegatti, Bauli, Loison Motta, Le Tre Marie en Paluani. In België en Nederland wordt panettone steeds meer verkocht.

  • Het verhaal, zo’n vijf eeuwen geleden, gaat dat aan het hof van graaf Ludovico il Moro, heer van Milaan, op kerstavond een groot diner werd gehouden. Voor die gelegenheid maakte de chef-kok een heel bijzonder dessert om het diner waardig mee af te sluiten. Toen bleek dat het dessert in de oven verbrand was, brak paniek uit in de keuken, totdat Toni, een keukenhulp met de oplossing kwam. Hij stelde voor om het brood dat hij voor zichzelf had gemaakt met de restjes uit de keuken op te dienen. De chef-kok had geen keus en besloot Toni’s baksel te serveren. Het vreemde zoete brood, geparfumeerd door gekonfijt fruit en boter, werd opgediend en met applaus ontvangen. Een lofzang vulde de eetzaal en de gasten vroegen vol verwachting aan de gastheer wie dit verrukkelijke, zoete brood had gemaakt en hoe het dan wel mocht heten. Toni deed een stap naar voren en antwoordde dat het brood nog geen naam had. Toen noemde de graaf het brood ‘Pan del Toni’ (brood van Toni), hetgeen al snel ‘Panettone’ werd. Een ander verhaal zegt dat de keukenhulp er niet in voorkwam, maar dat de kok, die Toni heette, zelf snel een brood in elkaar flanste, omdat zijn dessert in de oven was verbrandt. Dit zijn één van de verhalen en of één van deze het juiste verhaal is, is niet te achterhalen. De panettone is inmiddels wel wereldwijd bekend en bestaat tegenwoordig uit verschillende soorten smaken.

De panettone moet op kamertemperatuur of iets warmer worden geserveerd. Daarom wordt het kerstbrood in veel families een half uurtje voor het serveren op de verwarming gelegd. Panettone wordt geserveerd in verticaal gesneden plakken eventueel overgoten met een warme vanillesaus (Engelse saus) of banketbakkersroom en eventueel met een zoete hete drank, een zoete wijn (zoals moscato) of een schuimwijn (zoals Spumante of Prosecco).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.