Tarwebloem

Tarwebloem wordt bekomen door fijne vermaling (met een lage uitmalingsgraad) van vooraf gereinigde tarwe. Tarwe heeft hele goede bakeigenschappen, omdat 80% van de eiwitten gluten zijn en maken het eindproduct luchtig. Dat is ook de reden waarom meelsoorten die weinig gluten bevatten (zoals maïsmeel), vaak met bloem worden vermengd. Tarwebloem wordt gebruikt voor de meeste witbroodsoorten en voor gebak, sauzen en pasta.
Men moet wel een onderscheid maken tussen de tarwebloem voor brood en tarwebloem voor gebak:

  • Harde tarwe( tarwebloem voor brood): Meel en bloem voor het bakken van brood wordt gemaakt van harde tarwe: dit heeft een hoge bakwaarde en een hoog eiwitgehalte. Verder kan deze tarwebloem zeer verschillend van samenstelling zijn: er zijn speciale bloemsoorten die voor bakkers en de industrie samengesteld worden met zeer uiteenlopende bakeigenschappen. Ook voor het maken van pasta wordt bloem gebruikt van harde tarwe.
  • Zachte tarwe (tarwebloem voor gebak, binden van sauzen …): Meel en de bloem van zachte tarwe hebben meestal een lage bakwaarde en een laag eiwitgehalte en is niet echt geschikt om brood te bakken. Deze bloem die we kennen uit de supermarkt, als de kilo-pakken tarwebloem (zie ook patisseriebloem), is bedoeld voor algemeen gebruik, zoals voor het maken roux, voor het binden van soepen, sauzen en pap, voor het bloemen van vis of vlees en in combinatie met bakpoeder geeft het goede resultaten aan koekjes, gebak en pannenkoeken. Tarwebloem gemaakt van zachte tarwe is niet geschikt voor het maken van verse pasta en zal in gistdeeg tegenvallende resultaten opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.