Wijnazijn

wijnazijn43Azijn is een specerij die verkregen worden door gesuikerde en alcoholhoudende vloeistoffen te laten gisten. Je kunt azijn maken van wijn, cider, champagne of eender welke andere alcoholhoudende vloeistof (rijstazijn wordt gebruikt in Azië).
Witte en rode wijnazijn kunnen beide voor vinaigrettes en deglaceren gebruikt worden. Ze bestaan in vele kwaliteits- en prijsklassen.

  • Witte wijnazijn past vaak beter bij mildere, fijnere gerechten en vis. Voor mayonaise wordt bijvoorbeeld meestal witte wijnazijn gebruikt.
  • Rode wijnazijn wordt vaak gebruikt bij sterk smakende (vlees-)gerechten, pastasauzen en marinades.

Azijn moet helder en goed gefilterd zijn: troebelheid of de aanwezigheid van bezinksel moet u doen denken aan een slechte bewaring.
Anderzijds is het volkomen normaal dat een azijn met frambozen of dragon wat bezinksel bevat, die resulteert uit de verspreiding van de smaakstoffen in de azijn.
Als je azijn op smaak wilt houden, moet je hem bewaren in een goed sluitende fles, op een donkere, droge en koele plaats. In optimale omstandigheden is de bewaartijd behoorlijk lang. Je moet de azijn echter wel weggieten zodra je de minste verandering van kleur, geur of smaak vaststelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.