Azijn is een specerij die verkregen worden door gesuikerde en alcoholhoudende vloeistoffen te laten gisten. Je kunt azijn maken van wijn, cider, champagne of eender welke andere alcoholhoudende vloeistof (rijstazijn wordt gebruikt in Azië).
Witte en rode wijnazijn kunnen beide voor vinaigrettes en deglaceren gebruikt worden. Ze bestaan in vele kwaliteits- en prijsklassen.
- Witte wijnazijn past vaak beter bij mildere, fijnere gerechten en vis. Voor mayonaise wordt bijvoorbeeld meestal witte wijnazijn gebruikt.
- Rode wijnazijn wordt vaak gebruikt bij sterk smakende (vlees-)gerechten, pastasauzen en marinades.
Azijn moet helder en goed gefilterd zijn: troebelheid of de aanwezigheid van bezinksel moet u doen denken aan een slechte bewaring.
Anderzijds is het volkomen normaal dat een azijn met frambozen of dragon wat bezinksel bevat, die resulteert uit de verspreiding van de smaakstoffen in de azijn.
Als je azijn op smaak wilt houden, moet je hem bewaren in een goed sluitende fles, op een donkere, droge en koele plaats. In optimale omstandigheden is de bewaartijd behoorlijk lang. Je moet de azijn echter wel weggieten zodra je de minste verandering van kleur, geur of smaak vaststelt.