Sherryazijn

sherryazijn43De klassieke Vinagre de Jerez is vervaardigd met Fino Palomino druiven, die groeien in een streek rond Jérèz. Deze druiven produceren een delicate lichte witte wijn die men laat fermenteren tot een unieke azijn. Het wordt gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor er een karamel gekleurde azijn ontstaat met een uitgebalanceerde zoetzure smaak.
Sherryazijn met de beschermde herkomstaanduiding Denominación de Origen is volgens bepaalde vastgelegde regels geproduceerd. Zo kan hij enkel geproduceerd worden in de Jérez streek in Spanje. De allerbeste sherryazijnen rijpen wel dertig of zelfs honderd jaar op eikenhout en beschikken over een intens aroma. Naarmate sherryazijn langer op vat rijpt wordt deze donkerder… De goedkope azijnen hebben een rijpingsduur tussen de 6 maanden en 2 jaar. De fijnere Reservas tussen 2 en 10 jaar en de superieure Gran Reservas tussen de 25, 50 en zelfs 75 jaar.
Sherry azijn die rijpt heeft veel verse lucht nodig aangezien alcohol zuurstof nodig heeft om omgezet te worden in azijn. De oxydatie maakt ook de kleur donkerder. De vaten liggen dus in hoge, goed geventileerde bodegas (half open gebouwen met hoge plafonds) die meestal zuid of zuidwest gericht zijn om optimaal van de zeelucht te kunnen profiteren. Zodra de sherry begint te gisten wordt de rijping door het unieke en natuurlijk “Solera” systeem bevorderd. Dit systeem bevat rijen van 500 liter eikenhouten vaten in piramide vorm opgestapeld. Elke rij bevat sherry azijn met dezelfde karakteristieke eigenschappen, maar verschillend van ouderdom. De vaten die oorspronkelijk gebruikt werden voor het maken van Sherry wijn geven hun karakteristieke aroma en smaak aan de azijn. De oudste azijn wordt bewaard in de onderste rij vaten van de “Solera”. Slechts een derde van de inhoud hiervan wordt gebotteld. Deze hoeveelheid wordt vervangen door de jongere azijn van de “Criadera”, de rij vaten die zich direct boven de “Solera”bevinden. De azijn in de eerste “Criadera” wordt weer aangevuld door de jongere azijn van de daarboven liggende rij enz… tot de top van de piramide waar zich de jongste azijn bevind. Het mengen van de nieuwe met de oudere azijnen staat garandeert voor de jarenlange constante smaak, kleur en aroma.
Een tweede zoetere variant van Sherry azijn is de Vinagre de Jerez PX, een mengeling van traditionele azijn samen met wijn van de zoete Pedro Ximenez druif.
Een derde variant is de zoete Moscatel azijn, die vervaardigd is van de Muskaat druif en een goed alternatief is voor balsamico azijn die heel wat duurder is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.