Aceto Balsamico

Aceto-Balsamico43Balsamico azijn of aceto balsamico, de koning der azijnen, is een bekende Italiaanse donkerbruine lang gerijpte azijnsoort die, in tegenstelling tot andere azijnen, niet op basis van alcohol wordt gemaakt, maar volgens een traditionele wijze bereid wordt uit Trebbiano-druiven, die groeien in Modena, Noord-Italië en vrij laat geplukt worden. De azijn wordt verkregen door geconcentreerde druivenmost (vers geperst Trebbiano-druivensap dat begint te gisten) te laten rijpen op houten vaten.
De beroemdste soorten komen uit Modena en zijn van hoge kwaliteit, omdat ze onder een strenge kwaliteitscontrole staan. Door dit en omdat de azijn langzaam wordt gerijpt zijn ze dan ook redelijk duur, dus opgepast voor de goedkope nep Balsamico: bestaat meestal uit rodewijnazijn gemengd met suiker of karamel en met kleurstof donkerbruin gemaakt, want balsamico azijn heeft een donkerbruine kleur en een stroopachtige consistentie. Balsamico die de naam aceto balsamico tradizionale verdiend moet minstens 12 jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Voor een tradizionale (minstens 12 jaar oud)betaal je al snel 60 euro/100ml. Daar staat natuurlijk tegenover dat er slechts zeer weinig Balsamico nodig is om smaak te geven aan een gerecht.
Maar men kan een goede balsemazijn kopen die jonger is, tussen 3 en 12 jaar oud, en daarmee ook veel goedkoper (tussen 15 à 50 euro voor 100ml).
Balsamico of balsemazijn is een donkere en zachte azijn met een nootachtige, ietwat zoete kruidige smaak. Enkele druppels balsamico volstaan al om verse, gekookte of gegrilde groente, vis- of vleesgerechten, soepen en sauzen helemaal om te toveren tot een stralende maaltijd. Gecombineerd met enkele schaafsels Parmigiano Reggiano geeft balsamico je salades, carpaccio of andere gerechten bovendien een hemelse, Italiaanse smaak. Balsamico kan niet alleen bij hartige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Balsamico op fruit, zoals aardbeien of frambozen, versterkt de smaak van deze vruchten. Ook in nagerechten is het niet te versmaden.

Recepten met Balsamico azijn

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.