Rum

Rum is een gedistilleerde alcoholische sterke drank gemaakt van suikerriet bijproducten (zoals melasse) of rechtstreeks uit suikerrietsap, door een proces van fermentatie en distillatie. Het destillaat, een heldere vloeistof, wordt dan meestal gerijpt in eiken vaten. Ieder land heeft een eigen karakteristieke manier van distilleren, waardoor er een enorm aanbod bestaat van verschillende soorten rum. Over het algemeen zijn de flessen rum die in de winkel verkocht worden, vaak een mengsel van meerdere soorten rum. Ze worden gemengd om zo een constante kwaliteit van het desbetreffende merk te krijgen en zo ook een uniek product te verkrijgen. Men noemt deze rums “blends”. Rum kan puur of met ijs gedronken worden. Rum wordt ook veel gebruikt als ingrediënt in verschillende soorten koude of warme cocktails.
De meest gekende soorten rum zijn “Silver”, “Gold” en “Dark” rums.

  • Silver of White (witte/ongekleurde of lichte) rum is helder van kleur en licht van smaak. Gerijpt op eikenvaten, maar meestal niet langer dan 1 of 2 jaar. Dit soort rum wordt vaak gebruikt in cocktails.
  • Gold (goud-, amberkleurig of bruine) rum heeft een meer uitgesproken, lichtjes gerookte, smaak, omdat het 3 à 6 jaar gerijpt wordt op eiken vaten. Hierdoor verkrijgt men de bruine kleur of door toevoeging van karamel. Deze rum is lekker in cocktails, maar kan ook puur of “on the rocks” gedronken worden.
  • Dark (donkerbruine of zware) rum zijn kruidig, smaakvol en donker van kleur. Ze worden namelijk gerijpt (tussen de 7 à 15, zelfs tot 25 jaar) op getoaste eiken vaten (vaten die aan de binnenkant geroosterd zijn). Hierdoor ontstaat de donker bruine tot zwarte kleur. Donkere rum wordt meestal “straight-puur” genuttigd.

Verder zijn er nog speciale rumsoorten: “rum met smaakjes” (zoals Spiced rum) en de “overproof rum” of rum met een veel hoger alcholgehalte dan de gangbare 40 % vol. rum.

Recepten met rum (16 augustus, rum dag)

A – L

M – Z

Copyright “KOOKRECEPTEN”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.