Pèkèt

Pèkèt, Waalse benaming voor jenever, is een graanalcohol gedistilleerd in alambiek op basis van jeneverbessen, hop en granen met een alcolholgehalte tussen 30 en 40% (een alambiek is een type destilleertoestel).
Pèkèt is een typisch Waalse sterkedrank voor elke gelegenheid.

  • Smaak: echte en pure aroma’s van jeneverbessen. Kruidige en overheersende jeneverbessensmaak. Een verfijnde en verfrissende afdronk
  • Hoe ervan genieten: wordt puur gedronken (gekoeld maar zonder ijs), als digestief na de maaltijd en ook geschikt voor culinaire bereidingen of in cocktails.
  • Schenktemperatuur: ijs, maar ijskoud.

De ene verkiest hem puur, anderen hebben hem liever fruitig of geflambeerd … Rode neuzen, kers, aardbei, bosvruchten, chocolade, passievrucht, grenadine, munt, sinaasappel, citroen, zwarte bes, violet, speculoos, kokosnoot, vanille, kiwi, … je vindt pèkèt in alle kleuren en smaken (tot wel 27 verschillende smaken). Pèkèt kan ook een korte rijping op eikenhouten vaten krijgen voor het verwerven van kleur (licht bruine kleur).
Het woord “pèkèt” betekent “pikant” in het oud-Waals, maar de naam zou ook kunnen verwijzen naar het woord “péke” dat in bepaalde Waalse streken jeneverbes betekent. Pèkèt is immers een sterkedrank op basis van gedistilleerde jeneverbessen.
Op folkloristische markten of kerstmarkten kan je geen kraampje voorbijgaan zonder dat je een Pèkèt kunt drinken. Dit is zeker het geval tijdens de marsen van l’Entre Sambre et Meuse, de Waalse feesten in Namen of op 15 augustus in Luik. Op 15 augustus wil de traditie ook dat men een glaasje pèkèt aanbiedt aan de vensters van de huizen. Een sympathieke gewoonte die de Luikenaars in ere willen houden.
Pèkèt was in de jaren ’50 de drank van de mijnwerkers. Het bewijs? Pèkèt wordt in de streek van Luik gesymboliseerd door een man in een blauwe kiel met rode foulard, de traditionele kleren van de mijnwerkers en metaalbewerkers.
Wil je eens genieten van deze Luikse jenever, dan kan je hiervoor terecht in La Maison du Pèkèt, een café gelegen in het hart van Luik en gewijd aan lokale brouwsels. Sinds 1993 trekt het warme kader van dit etablissement een gemengd publiek aan. Je kunt er terecht voor de Luikse pèkèt en dit in een 25-tal variëteiten (denk eraan: “Glaasje op, laat je rijden”).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s