Marsala

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië. De wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola. Marsala is in de achttiende eeuw “ontdekt” door de Engelsen die destijds al handelden in sherry, port en madeira en is sindsdien populair over de hele wereld.
De Marsala-wijnen bestaan hoofdzakelijk in drie kleurtinten: Oro (goudgeel), Ambra (amberkleur), Rubino (robijnrood of ruby).
Marsalas worden geklasseerd naargelang hun zoetheidsgraad en ouderdom. De zoetste Marsala noemt men “dolce” (zoet), gevolgd door “demisecco” (halfdroog) en als laatste “secco” die de droogste variant is.
Wanneer de wijn van een bepaald jaargang klaar is wordt deze opgenomen in een solera-systeem zoals men ook bij sherry kent. Marsala heeft daarom ook nooit een jaartal omdat het een menging is van meerdere, soms vele, jaren. Hierdoor is een bepaald type of merk ook zeer constant van smaak en kwaliteit. Afhankelijk van het gebruikte solera-systeem zijn er wel verschillende leeftijdscategorieën.
Het klassement, van de jongste tot de oudste wijnen zijn: “Fine: 17-18% alcohol, meer dan één jaar narijping op vat”, “Superiore: 18% alcohol, minstens twee jaar narijping “, “Superiore Riserva: 18% alcohol, 4 jaar narijping “, ” Vergine Soleras: 18% alcohol, 5 jaar rijping ” en de oudste “Stravecchio”. De rijping varieert dan van 1 tot 5 jaar en soms zelfs meer dan 20 jaar. Vooral de drogere, wat langer gerijpte varianten kunnen een behoorlijke kwaliteit halen.
Traditioneel werd Marsala geschonken na de “primi piatti” als een soort aperitief. Tegenwoordig wordt hij meer gebruikt om mee te koken, als dessertwijn of als begeleider van kaas. Marsala, een DOC geklasseerde wijn, laat zich dan ook zeer goed combineren met kazen, zoals een lang gerijpte Marsala met een sterke kaas als Parmezaan of een goudkleurige halfdroge Marsala met zachte Gorgonzola. Marsala is ook onmisbaar in de Italiaanse keuken, het leent zich uitermate goed voor verwerking in diverse recepten. Smaakmaker in desserts als tiramisu en zabaglione (sabayon), maar ook voor het maken van sauzen en risotto.
Een goede Marsala kan op kamertemperatuur gedronken worden en eenvoudige soorten licht gekoeld.
Het belangrijkste Marsala-wijnhuis is Florio. Deze wijn-producent werd gesticht in 1832 door Calabrian Vincenzo Florio, beter bekend als “Vader van de Siciliaanse wijnhandel. De opslagplaatsen en kelders van het Florio-imperium beslaan meer dan een kilometer lengte aan de zeekust. Florio was ook het eerste georganiseerde Marsala-wijnhuis op Sicilië. Andere grote wijnhuizen zijn: Lombaro, G&D Marsala en Pellegrino.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.