Maraschino

MaraschinoMaraschino, marasquin of maraskijn (32% vol.) is een bitterzoete, heldere kersenlikeur met een krachtige smaak, gemaakt op basis van de marasca-kers, een variëteit van de zure kers die geteeld wordt in de Kroatische regio Dalmatië (voormalig Joegoslavië), in het bijzonder in de provincie Zadar, alsmede in Torreglia (nabij Padua in Noord-Italië).
Het recept is oorspronkelijk afkomstig uit de Dalmatische stad Zadar. Al in de 16e eeuw noteerden de Dominicanermonniken van het klooster in Zadar het recept van de Maraschino die zij produceerden. Toen in de 18e eeuw de industriële likeurproductie op gang kwam, veroverde de drank Europa.
Maraschino is een van de oude, klassieke likeuren die in ieder belangrijk boek over cocktails worden genoemd, van “The Bartender’s Guide” van Jerry Thomas uit 1862 tot de recentste publicaties. Volgens Thomas werden scheutjes Maraschino gebruikt in oude versies van allerlei cocktails, van de Manhattan tot de Whiskey Cobbler. Een scheutje Maraschino maakt een daiquiri helemaal af. Dit werd bevestigd door daiquiri-legende Constantino Ribalaigua van La Floridita in Cuba, die naar verluidt in zijn leven meer dan een miljoen van deze drankjes heeft gemixt. Maraschino was een veelvoorkomend ingrediënt in de pousse-café recepten van het eind van de negentiende eeuw, en het is altijd populair gebleven bij bartenders.
Maraschino is een van de weinige likeuren die gedestilleerd worden. Het destillaat wordt gemaakt van zowel het vruchtvlees als de (gebroken) pit van de marascakers, wat de likeur zijn kenmerkende smaak, een amandelaroma, geeft. Honing is ook een onderdeel van het eeuwenoude recept. Het destillaat rijpt twee jaar in Finse essenhouten vaten, een houtsoort die geen kleur afgeeft, alvorens het wordt verdund en gesuikerd. Het wordt typisch gebotteld in flessen met een strojasje.
De likeur wordt verwerkt in cocktails en gebak. Als smaakstof wordt marasquin onder meer gebruikt in chipolatapudding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.