Hasseltse graanjenever

Hasseltse graanjeneverHasseltse Graanjenever is een jonge jeneversoort waarvan de alcohol voor 100% afkomstig is uit granen.
Na een verbod op het stoken van brandewijn in Vlaanderen in de 17de eeuw, kende de jeneverproductie in Hasselt en omstreken, deel uitmakend van het prinsbisdom Luik, een doorbraak. Bovendien werd de smaak van de Hasseltse jenever in dezelfde periode wellicht beïnvloed door de aanwezigheid van een Hollands garnizoen. Meer dan in de andere Belgische jenevers vind je hier het aroma van allerlei kruiden, bessen en zaden.
In Nederland worden de jenevers waarin deze neutrale alcohol de hoofdmoot vormt jonge jenever of oude jenever genoemd. Korenwijn is een jenever die voornamelijk is gebaseerd op moutwijn. Vaak wordt korenwijn ook enige tijd gerijpt op houten vaten.
In België spreekt men in zo’n geval van belegen jenever of gelagerde jenever; jenever op basis van neutrale alcohol heet in België kortweg jenever of, in Wallonië, peket.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s