Gin

ginGin (40% vol.) is een sterke geestrijke of alcoholische drank die wordt gemaakt door de destillatie van een vergist graanbeslag. Door toevoeging van jeneverbessen (of sleedoornbessen in het geval van sleedoorngin), krijgt het zijn specifieke smaak. De smaak van gewone gin is erg droog (in tegenstelling tot sleedoorngin), waardoor het zelden puur gedronken wordt.
Gin stamt rechtstreeks van jenever af. Reeds in de middeleeuwen werd in de Lage Landen op kleine schaal een op jenever lijkende drank gemaakt. Professor Franciscus de le Boë Sylvius zou omstreeks 1650 een destillaat gestookt hebben dat hij genièvre of genova noemde. De bevolking veranderde de naam al vlug in “genever” en “jenever”.
In Engeland heeft deze drank een eigen ontwikkeling doorgemaakt, zodat hij is uitgegroeid tot een typisch Brits product. Gin werd pas voor het eerst in Engeland geproduceerd nadat Willem van Oranje de Engelse troon opeiste in 1689. Het belangrijkste centrum werd Londen. In de late jaren 1700 werd er in Londen niet minder dan 12 miljoen liter gin per jaar geproduceerd en gin werd de drank van de middenklasse. Het ligt voor de hand dat het alcoholisme welig tierde. Mettertijd werden de distillatiemethoden beter en de kruidenrecepten complexer, waardoor het algemene kwaliteitsniveau van gin steeg. Deze nieuwe, complexe gin werd London Dry Gin genoemd en hij groeide uit tot Engelands nationale drank.
Enkele topmerken:

  • Bombay Sapphire: wat gesloten. Geparfumeerd en kruidachtig. Violet, bloemen en citrus, minder openlijk jeneverbessen. Delicaat en aromatisch.
  • Tanqueray Ten: krachtig en open, met aroma’s van jeneverbessen, engelwortel, lis en citrusschillen, den, lavendel en peper. Krachtig en rijk.
  • Gordon’s Gin: pittig en gedomineerd door jeneverbes. Wat aards.
  • Beefeater 24: zeer citrusachtig (sinaasappel, kumquat en citroen) en specerijen (kardemom, komijnzaad).
  • Hendrick’s: zeer floraal (en ook duur!), met uitgesproken aroma’s van rozenblaadjes en komkommer (deze ingrediënten worden ook toegevoegd voor de distillatie).

Nog een paar merken: Plymouth, Monkey 47, Gin Mare, Mombasa, Bulldog, Geranium Gin …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.