Chartreuse

ChartreuseChartreuse is een Franse kruidenlikeur gemaakt door de kartuizer monniken en genoemd naar hun klooster ‘Grande Chartreuse’ in de buurt van Grenoble (Franse Alpen), dat in 1084 gesticht werd. De drank wordt nog steeds gemaakt naar het ingewikkelde recept van distilleren, trekken, maceratie en filtratie van 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen dat de monniken in 1605 gekregen hebben van Marechal d’Estrees en in 1764 door de apotheker van het klooster: broeder Jerôme Maubec geperfectioneerd werd tot een smakelijk elixer. De Chartreuse likeuren behoren tot één van de meest complexe alcoholische dranken.
De twee bekendste soorten chartreuse zijn gele en groene chartreuse, waarbij de groene het meest algemeen en populairste is.

  • Groene Chartreuse “Chartreuse Verte” is een natuurlijk groene likeur bekomen uit chlorofyl (de bladkleurstof van planten), heeft een alcoholpercentage van maar liefst 55% en heeft een zeer sterke karakteristieke smaak, zowel zoet, kruidig als pittig.
  • Gele chartreuse: “Chartreuse Jaune” is vergelijkbaar met de groene chartreuse maar met een mildere en zoetere smaak en aroma. Gele chartreuse heeft een alcoholpercentage van 40%, waarmee deze dus ook een stuk minder zwaar is op het gebied van alcohol vergeleken met de groene chartreuse.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s