Champagne

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise mag de naam champagne dragen. De term “Franse champagne” is dus een pleonasme, aangezien champagne per definitie altijd uit Frankrijk komt. De wijn in Champagne wordt niet met belletjes geboren. De pareling van koolzuurgas is het resultaat van een oud bereidingsprocédé dat in de loop der tijden vervolmaakt werd. In zijn totaliteit, van het oogsten van de druiven tot het op de markt brengen van de wijn, noemen we dat de méthode champenoise, de werkwijze van de Champagne. Champagne wordt veelal gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. Toegestane witte druivenrassen: Chardonnay, Pinot blanc, Arbane, Petit Meslier. Toegestane blauwe druivenrassen: Pinot noir, Pinot meunier.
Champagne is een feestelijke wijn bij uitstek. Hij wordt vooral geschonken als er iets te vieren valt. Maar het is ook een probaat middel om een sombere dag mee op te vrolijken. Het is een heerlijk aperitief en hij kan ook aan tafel worden geschonken bij vis en wit vlees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s