Bourbon Whiskey

bourbon-whiskeyDe Amerikaanse Bourbon-whiskey onderscheidt zich niet alleen door de schrijfwijze van zijn Europese voorouders, de (Scotch) whisky. Terwijl de laatstgenoemde traditioneel uit gerstemout gestookt wordt, gebruikten de immigranten in de nieuwe wereld hoofdzakelijk rogge en maïs voor de bereiding van hun “vuurwater”.
Bourbon is een whisky die in bepaalde staten (vnl. Kentucky en Tennesse) van de V.S. wordt gestookt. De benaming Bourbon is afkomstig van Bourbon County, een district aan de grens tussen de staten Virginia en Kentucky, waar in de tweede helft van de negentiende eeuw talrijke ook nu nog bekende destilleerderijen gevestigd werden.
Het aandeel maïs bedraagt bij de huidige bourbon-whiskeys in navolging van de Amerikaanse wet minstens 51% en waarbij nog een kleine hoeveelheid rogge of tarwe met gerstemout wordt gevoegd. Typisch voor Bourbon is dat de whisky moet rijpen op gebrande eikenhouten vaten. Deze vaten mogen slechts één maal gebruikt worden. Het is ook daarom dat veel gebruikte Bourbon vaten naar Schotland worden uitgevoerd om daar Schotse whisky op te laten rijpen. In Schotland geldt de beperking van éénmalig gebruik trouwens niet. De duur van rijpen en het alcoholgehalte van Bourbon is afhankelijk van staat tot staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.