Amaretto

disaronno-amarettoAmaretto (28% vol.) is een Italiaanse likeur dat wordt gemaakt met behulp van amandel-, abrikoos- of perzikpitten of een mengeling. Met kruiden wordt de smaak van de likeur verder verfijnd.
Eén van de populairste merken is Disaronno, te herkennen aan zijn karakteristieke vierkante vorm en dop van de fles.
Het gerucht gaat dat in 1525 de kunstenaar Bernardino Luini, één van Leonardo da Vinci’s leerlingen, de opdracht kreeg van de kerk Santa Maria delle Grazie te Saronno, Milaan om een fresco van Madonna te schilderen. Hij vroeg in Saronno aan een jonge vrouwelijke herbergier om als madonna te poseren, daar hij betoverd werd door haar schoonheid. Hij werd er verliefd op en had er dan ook een romantische affaire mee. Daar de jonge vrouw weinig financiële middelen had, zou zij volgens de legende wat pitten in brandewijn hebben gedrenkt en de resulterende likeur gaf ze aan haar minnaar als blijk van liefde (deze mooie legende is uitgebracht in een roman: De madonna van Saronno).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s