Vastkokende Aardappelen

“Vastkokende Aardappelen„

Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en blijven bij het koken heel. Heel het jaar door verkrijgbaar. De eigenschappen zijn dat ze weinig zetmeel hebben, veel water bevatten en bijzonder vast zijn. Ze zijn geschikt om te gebakken, in de schil, in lauwe of koude salades, in ovenschotels en gestoomd. Gekookt smaken ze ook goed.

Bijkomende, extra, aanvullende informatie over ‘Vastkokende aardappelen’ is steeds welkom. Mail naar: kookrecepten@outlook.com

A

Accent

Accent is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is groot en ovaal tot rondovaal, tamelijk vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Is een zeer gewaardeerde consumptieaardappel met een fijne structuur, populair vanwege de goede smaak, zuiver van kleur en verkleurt niet na koken. Geschikt als tafelaardappel, in ovenschotels en salades. Beschikbaar van jan tot dec.

Altesse

Altesse is een middenvroege, zeer vastkokende variëteit. De aardappel is groot, langwerpig en langovaal, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Een vroege “Nicola”, met een betere vorm en kwaliteit. Is zuiver van kleur. Geschikt voor salades, in de schil, bij raclette of gewoon gebakken. Goed bewaarbaar.

Amandine

Amandine is een zeer vroeg, stevig vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, gelijkmatige vorm, vlakogig, heeft een gele schil en geel vast vruchtvlees. Is gemakkelijk te wassen, een fijne smaak en een hoge culinaire waarde. Een aromatische, ietwat zoete aardappel. Gestoomd met licht gezouten water behoudt hij zijn flinterdunne, gelige schil. De Amandine is een echte traktatie die niet veel meer nodig heeft om z’n eigen smaak goed naar voren te laten komen.  Heeft een goede kookkwaliteit, is ook geschikt in salades. Is minder geschikt om te bakken en als frietaardappel is het volledig uit den boze. Op zijn best van juni tot oktober.

Annabelle

Annabelle is een vroege, vastkokende variëteit. De aardappel is lang en langovaal, heeft een gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Is excellent van smaak en uiterst geschikt voor salades.

Arturia

Arturia is een vroege tot middenvroege, vastkokende variëteit. De aardappel is middengroot en langovaal, heeft een dieprode schil en geel vruchtvlees.

B

Belle de Fontenay

Een klassieker uit de Franse keuken,reeds in 1855 bekend. Belle de Fontenay is een zeer vroege, vastkokende variëteit. De aardappel is niervormig, knotsvormig. Heeft een donkergele wasachtige schil en geel vruchtvlees. Heeft heerlijk romig vruchtvlees en een delicate smaak (met nootaroma). De smaak is zowel warm als koud overheerlijk! Kan goed in de schil verwerkt worden. Een delicatesse. Beschikbaar van oktober tot maart.

C

Cerisa

Cerisa is een vroege, vastkokende variëteit. De aardappel is langwerpig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees.

Cilena

Cilena is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is middelgroot en lang, matig vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees.

Charlotte

charlotte-aardappelCharlotte is een halfvroeg-halflaat, zeer vastkokende variëteit. Charlotte wordt de moderne Roseval genoemd. De aardappel is middelgroot en langovaal tot ovaal, heeft een gele dunne gladde schil en geel stevig vruchtvlees. Heeft een hoog zetmeelgehalte en een fijne volle smaak. Bij het koken worden de aardappelen niet melig. Is een echt delicatesseras met zéér goede bakeigenschappen. Is ook zeer geschikt voor in salades, in ragouts en om te stomen. Deze aardappel blijft ook heel vast na het koken ervan. Passen perfect bij vis- en eiergerechten. Is een matige bewaaraardappel. Is verkrijgbaar van september tot april.

Cherie

Cherie is een vastkokende variëteit. De aardappel is langwerpig, zeer vlakogig, heeft een roze schil en geel vruchtvlees. Is prima van smaak.

Corne de Gatte

Neusje van de zalm voor de echte fijnproever. Corne de gatte, letterlijk vertaald “geitenhoorn”, is een late, vastkokende variëteit. De aardappel is grillig gevormd, heeft een zalmroze schil, romig geel stevig vruchtvlees. Is culinair zeer hoogstaand. Dit late ras is zeer smaakvol en voedzaam. De aardappel heeft een volle aardsmaak en de romige, zachte textuur is een streling voor de tong. Blijft vast na koken en bezit een door liefhebbers erg gewaardeerde notensmaak. Ideaal om in de schil te bereiden en zeer goed geschikt om te stomen ( ze zijn nogal moeilijk schilbaar door hun rare vorm). Beschikbaar van oktober tot april.

Corrida

Corrida is een middelvroeg tot middellate, vastkokende variëteit. Uitzonderlijk mooie rode aardappel. De aardappel is middelgroot, rondovaal tot ovaal, vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

Cupido

Cupido is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is ovaal, vlakogig, heeft een lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees.

D

Denise

Denise is een middenvroege, vastkokende variëteit. De aardappel is ovaal en zeer regelmatig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt als tafelaardappel, grillaardappel en verwerking in salades.

Ditta

Ditta is een middenvroege tot middenlate, vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor in salades. Zeer goed bewaarbaar.

E

Eersteling, Witte

Eersteling is een zeer vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is klein en langovaal, is regelmatig gevormd, zeer vlakogig, heeft een lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. Zeer gewaardeerde smaakkwaliteit. Is vol van smaak, heeft een goede geur en is geschikt voor friet, koken, bakken, ovenschotels en in salade. Niet geschikt om te bewaren.

Eersteling, Rode

Eersteling is een zeer vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is klein en langovaal, is regelmatig gevormd, heeft een donkerrode schil en bleekgeel vruchtvlees. Heeft een goede smaak. Tamelijk vast in de kook en toch vlug bloemig.

Elgar

Elgar is een middenvroege tot middenlate, vastkokende variëteit. De aardappel is ovaal tot langovaal, regelmatig van vorm, heeft een lichtgele gladde schil en bijna wit vruchtvlees. Smakelijke consumptieaardappel. Zuiver van kleur. .

Erika

Erika is een vroege, vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Geschikt voor in salades.

Exempla

Exempla is een halfvroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is langovaal, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Is een zeer goede bewaaraardappel.

F

Franceline

Franceline is een vroege, zeer vastkokende variëteit. Is ook gekend als de roodkleurige Charlotte, is langovaal, heeft een heldere, rode, zeer dunne en gladde schil en geel stevig vruchtvlees. De aardappel heeft een fijne textuur en een uitmuntende smaak. Verkrijgbaar van september tot april Ze zijn heel geschikt om te stomen, in de schil, in lauwe of koude salades en kunnen perfect in een heerlijke gratin verwerkt worden. Je hoeft de patatjes ook niet te schillen. Spoel ze gewoon goed af onder warm water. Als je ze na het koken in schijfjes snijdt en vervolgens bakt, krijgen ze een heerlijk krokant korstje.

G

Grandeur

Grandeur is een middenlaat tot late, vastkokende variëteit. Deze aardappel is ovaal tot rondovaal, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Is een goede bewaaraardappel.

H

Hansa

Hansa is een middenlate, vastkokende variëteit. De aardappel is groot en langovaal, vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor in salades.

J

Jazzy

Jazzy is een vastkokende variëteit. Deze aardappel is lang en langovaal, vlakogig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Jazzy is zeer goed te wassen, heeft een excellente smaak, goede textuur en is uitermate geschikt als salade aardappel.

L

Lady Christl

Lady Christl is een zeer vroege tot vroege, vastkokende aardappel. Deze primeuraardappel is groot en langovaal, mooi gevormd, heeft een gele gladde schil en vrij geel vruchtvlees. Bezit als uitmuntende consumptieaardappel een uitgesproken fijne smaak, en is zowel geschikt als kook-, bak- en saladeaardappel. Is ook ideaal voor ovenschotels.

Linzer Delikatesse

Linzer Delikatesse is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is langwerpig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees.

Luciole

Luciole is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is langovaal tot lange van vorm, heeft een gele schil en geel vruchtvlees.

Lusa

Lusa is een middenlate, vastkokende variëteit. Deze aardappel is ovaal, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

M

Mariska

Mariska is een middenvroege, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is ovaal, zeer vlakogig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees.

Musica

Musica is een middenvroege, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is langwerpig en langovaal, heeft een gele schil en diepgeel vruchtvlees. Een diepgele vastkoker met smaak, een muzikaal onthaal voor de aardappelliefhebbers.

N

Nicola

Nicola is een halfvroege tot halflate, vastkokende variëteit. Deze aardappel is groot en langovaal tot ovaal, zeer vlakogig, heeft een lichtgele gladde dunne schil en tamelijk geel vruchtvlees. De aardappel heeft een volle smaak en is goed te bewaren. Deze aardappelsoort leent zich voor heel wat bereidingen wat ook meteen zijn succes in de keuken verklaart. Een gemakkelijke aardappel om te koken en op te bakken. Een gemakkelijke aardappel om te schillen vanwege de ondiepe ogen. Een prima vervanger van de Frieslander. Bijna het gehele jaar verkrijgbaar en al vroeg in het seizoen vanuit Marokko en Spanje. .

O

Orchestra

Ochestra is een middenvroege, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is rondovaal en ovaal, heeft een lichtgele schil en geel vruchtvlees. Orchestra is een mooie en robuuste aardappel.

P

Prior

Prior is een vroege, vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, vlakogig, heeft een gele gladde schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees. Bij vroeg rooien op kleigrond is de consumptiekwaliteit vrij goed, op lichtere gronden middelmatig. Vrij vast in de kook en vrij zuiver van kleur.

R

Ratte, La

Culinair reeds lang een vaste waarde als delicatesseaardappel. Ratte (’t zijn net ratteruggetjes) of asperge-aardappel, het kleine broertje van Corn de Gatte, is een bijzondere Franse late, vastkokende variëteit. De aardappel is onregelmatig niervormig, middendiepogig, heeft een gladde wasachtige gele schil en wit stevig vruchtvlees. Het romige vruchtvlees heeft een heel aangenaam aroma en is vol van smaak. Schil de Ratte-aardappel best niet, daarmee behoudt hij zijn nootachtige smaak en romige textuur. Ideaal voor exclusieve salades, om in de schil te bereiden, in de oven met rozemarijn. Een ware lekkernij! Is te bewaren.

Rosa

Rosa is een halflate tot late, vastkokende variëteit. Deze aardappel is tongvormig, heeft een rode schil en diepgeel vruchtvlees. Beschikbaar van augustus tot april. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen of te bakken. Het ideaal van de “echte patat smaak”: gebakken in de schil. Prima bewaaraardappel. Is ook gekend als “Ossetong”, “Plate de Florenville” of “Bec de Florenville”.

Rosabelle

Rosabelle is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is middelgroot en langovaal, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

Roseval

De Roseval is afkomstig uit Frankrijk en wordt als een delicatesse beschouwd door de liefhebbers. Het is een vastkokende variëteit. De aardappel is langwerpig, zeer vlakogig, heeft een donkerrode/paarse schil en mooi diepgeel vruchtvlees. Het heeft een glazige structuur en eeen romige smaak. Een zeer smaakvolle aardappel die zich uitstekend leent voor een heerlijke koude aardappelsalade. Laat zich goed koken in de magnetron. Verder geschikt voor koken, bakken en frituren. Beschikbaar van augustus tot april.

S

Sultana

Sultana is een vroege tot middenvroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is rondovaal tot ovaal, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees.

T

Triplo

Triplo is een vroege tot middenvroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is groot en ovaal, tamelijk vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.