Roodschillige Aardappelen

A

Aladin

Aladin is een middenlate, vrij bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, vrij onregelmatig, heeft een rode schil en crèmekleurig vruchtvlees.

Amorosa

Amorosa is een middenvroege, redelijk vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, vlakogig, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

Arturia

Arturia is een vroege tot middenvroege, vastkokende variëteit. De aardappel is middengroot en langovaal, heeft een dieprode schil en geel vruchtvlees.

Asterix

Asterix is een middenlaat, vrij vastkokende variëteit met een zuivere kleur. De aardappel is groot en langovaal, vlakogig, heeft een rode ruwe schil en geel vruchtvlees. Is zeer geschikt voor frieten.

B

Bellefleur

Bellefleur is een middenvroege, vrij bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, zeer regelmatig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

Bildstar

Bildstar is een middenvroeg tot middellaat, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is middelgroot en rond, mooi gevormd en vlakogig, heeft een rode gladde schil en geel vruchtvlees. Een gemakkelijke schilaardappel vanwege de ondiepe ogen (pitten). Een gemakkelijke aardappel om te koken en op te bakken. Blijft heel bij het koken, maar wordt aan de buitenkant een beetje bloemig. Ook geschikt voor ovenschotels, friet en in salades. Een topper vanwege de goede kwaliteit/prijs verhouding. Beschikbaar van jan tot mei en van sep tot dec.

C

Cardinal

Cardinal is een middenlate, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is groot en rondovaal, tamelijk vlakogig, heeft een rode schil en crèmekleurig vruchtvlees.

Cherie

Cherie is een vastkokende variëteit. De aardappel is langwerpig, zeer vlakogig, heeft een roze schil en geel vruchtvlees. Is prima van smaak.

Cleopatra

Cleopatra is een vroege, redelijk vastkokende variëteit. De aardappel is zeer groot tot groot, en ovaal, vlakogig, heeft een licht rose tot rode schil, lichtgeel vruchtvlees met een stevige structuur.

Corne de Gatte

Neusje van de zalm voor de echte fijnproever. Corne de gatte, letterlijk vertaald “geitenhoorn”, is een late, vastkokende variëteit. De aardappel is grillig gevormd, heeft een zalmroze schil, romig geel stevig vruchtvlees. Is culinair zeer hoogstaand. Dit late ras is zeer smaakvol en voedzaam. De aardappel heeft een volle aardsmaak en de romige, zachte textuur is een streling voor de tong. Blijft vast na koken en bezit een door liefhebbers erg gewaardeerde notensmaak. Ideaal om in de schil te bereiden en zeer goed geschikt om te stomen ( ze zijn nogal moeilijk schilbaar door hun rare vorm). Beschikbaar van oktober tot april.

Corrida

Corrida is een middelvroeg tot middellate, vastkokende variëteit. Uitzonderlijk mooie rode aardappel. De aardappel is middelgroot, rondovaal tot ovaal, vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

D

Dalida

Dalida is een middenvroeg, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is ovaal en zeer regelmatig, heeft een helder rode schil en lichtgeel tot geel vruchtvlees.

Désirée

Désirée is een middelvroege tot middenlate, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is groot en langovaal en ovaal, vlakogig, heeft een rode gladde schil, lichtgeel vruchtvlees met een neutrale smaak. Geschikt voor alle bereidingen, maar zeker voor frieten.

E

Eersteling, Rode

Eersteling is een zeer vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is klein en langovaal, is regelmatig gevormd, heeft een donkerrode schil en bleekgeel vruchtvlees. Heeft een goede smaak. Tamelijk vast in de kook en toch vlug bloemig.

Evolution

Evolution is een vroege, redelijk vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, vlakogig, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

F

Franceline

Franceline is een vroege, zeer vastkokende variëteit. Is ook gekend als de roodkleurige Charlotte, is langovaal, heeft een heldere, rode, zeer dunne en gladde schil en geel stevig vruchtvlees. De aardappel heeft een fijne textuur en een uitmuntende smaak. Verkrijgbaar van september tot april Ze zijn heel geschikt om te stomen, in de schil, in lauwe of koude salades en kunnen perfect in een heerlijke gratin verwerkt worden. Je hoeft de patatjes ook niet te schillen. Spoel ze gewoon goed af onder warm water. Als je ze na het koken in schijfjes snijdt en vervolgens bakt, krijgen ze een heerlijk krokant korstje.

I

Irene

Irene is een late tot zeer late, zeer bloemige variëteit: het typisch voorbeeld van een kruimige, bloemige aardappel, valt gemakkelijk uit elkaar. De aardappel is groot en rondovaal, tamelijk vlakogig, heeft een lichtrode tot rode schil en een lichtgeel vruchtvlees. Zeer goede smaak en geur en de kleur is heel mooi. geschikt voor koken, stamppot, puree, soufflé en soep. Beschikbaar van jan tot juni en van sep tot dec.

K

Koopmans Blauwe

Koopmans Blauwe is een middenvroege, bloemige variëteit met zeer goed smaak. De aardappel is rondovaal, heeft een rode schil en tamelijk geel vruchtvlees.

Kondor

Kondor is een middenvroege tot middenlate, redelijk vastkokende varieteit. De aardappel is zeer groot en langovaal, middendiepogig, heeft een rode schil en licht geel vruchtvlees.

Kuroda

Kuroda is een middenlate, bloemige variëteit. De aardappel is ovaal, vlakogig, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

L

Lady Rosetta

Lady rosetta is een middenvroege, bloemige variëteit. De aardappel is middelgroot en rond tot rondovaal, middendiepogig, heeft een iets ruwe rode schil en lichtgeel vruchtvlees. Een vrij goede tot goede consumptie-aardap­pel en zuiver van kleur. Geschikt voor chips.

Lusa

Lusa is een middenlate, vastkokende variëteit. Deze aardappel is ovaal, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

M

Manitou

Manitou is een middenlate, redelijk vastkokende varieteit. De aardappel is langovaal, zeer vlakogig, heeft een rode schil en licht geel vruchtvlees.

Margarita

Margarita is een middenlate, redelijk vastkokende variëteit. De aardappel is groot tot zeer groot en ovaal, tamelijk vlakogig, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

Marosso

Marosso is een middenlate, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is rondovaal en redelijk uniform van vorm, vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

Mustang

Mustang is een middenlate, vrij bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, vrij onregelmatig, vlakogig, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees.

P

Pekaro

Pekaro is een middenlate, vrij bloemige variëteit. De aardappel is ovaal, regelmatig, zeer vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

R

Raja

Raja is een middenlaat, iets bloemige variëteit. De aardappel is groot, rondovaal en uniform van vorm, tamelijk vlakogig, heeft een wat ruwe paarsrode schil en geel vruchtvlees. Deze aardappel (bioteelt) is een kook- en bakaardappel, ook geschikt voor frieten en chips.

Red Baron

Red Baron is een middenlate, vrij bloemige variëteit. De aardappel is rondovaal, regelmatig, zeer vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

Red Scarlet

Red Scarlet is een vroeg tot middenvroege, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is groot, vlakogig, heeft een rode matig-ruwe schil en tamelijk geel vruchtvlees.

Rode Pipo

Rode Pipo is een iets bloemige variëteit. De aardappel is groot en ovaal, vlakogig, heeft een rode schil en geel vruchtvlees. Een goede consumptie-aardappel, die neutraal van smaak en zuiver van kleur is.

Roko

Roko is een middenlate, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is rondovaal, vlakogig, heeft een rode schil en wit vruchtvlees.

Romano

Romano is een middenvroege, redelijk vastkokende variëteit. De aardappel is middengroot en rondovaal, middendiepogig, heeft een rode schil, soms licht verruwd en crèmekleurig vruchtvlees. De aardappel is zeer goed bewaarbaar.

Rosa

Rosa is een halflate tot late, vastkokende variëteit. Deze aardappel is tongvormig, heeft een rode schil en diepgeel vruchtvlees. Beschikbaar van augustus tot april. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen of te bakken. Het ideaal van de “echte patat smaak”: gebakken in de schil. Prima bewaaraardappel. Is ook gekend als “Ossetong”, “Plate de Florenville” of “Bec de Florenville”.

Rosabelle

Rosabelle is een vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is middelgroot en langovaal, heeft een rode schil en geel vruchtvlees.

Rosagold

Rosagold is een middenlate, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is rond tot ovaal, vlakogig, heeft rode schil en geel vruchtvlees.

Roseval

De Roseval is afkomstig uit Frankrijk en wordt als een delicatesse beschouwd door de liefhebbers. Het is een vastkokende variëteit. De aardappel is langwerpig, zeer vlakogig, heeft een donkerrode/paarse schil en mooi diepgeel vruchtvlees. Het heeft een glazige structuur en eeen romige smaak. Een zeer smaakvolle aardappel die zich uitstekend leent voor een heerlijke koude aardappelsalade. Laat zich goed koken in de magnetron. Verder geschikt voor koken, bakken en frituren. Beschikbaar van augustus tot april.

Rudolph

Rudolph is een middenlate, vrij vastkokende variëteit. Deze aardappel is rond tot ovaal, vlakogig, heeft rode schil en wit vruchtvlees.

T

Tiamo

Tiamo is een vroege, redelijk vastkokende variëteit. De aardappel is ovaal, heeft een rode schil en lichtgeel vruchtvlees. Rode aardappel met een mooie gladde schil en met een uitstekende consumptie kwaliteit. Is daardoor zeer geliefd op vroege roodschillige markten..

V

Vitelotte

Voor velen de koningin onder de aardappelsoorten! Vitelotte, Vitelotte Noir, négresse of Truffe de Chine (zwarte aardappel, synoniem: truffelaardappel) dankt zijn naam aan de gelijkenis met de zwarte truffel. Het is een zeer zeldzame en edele soort. De aardappelen onderscheiden zich qua uiterlijk en smaak. Het is een late, vrij vastkokend variëteit. De aardappel is langovaal en truffelvormig, zeer diepogig, heeft een donkerbruin tot diep blauwpaarse schil en diep blauwpaars vruchtvlees, welke lichter van kleur wordt na het koken. Deze kleur heeft hij te danken aan het hoge gehalte natuurlijke plantenkleurstof Anthocyan. Lijkt qua smaak sterk op een gewone aardappel, al heeft hij een iets gronderige nasmaak. Kook de aardappel in de schil en pel hem daarna. Decoratief bij wildgerechten, gebakken of in de schil. Chips of puree geeft ook een extra dimensie aan uw gerecht. Beschikbaar van oktober tot april.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.