Primeuraardappelen

Primeuraardappelen – Nieuwe Aardappelen

primeuraardappel43Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen zijn de aardappelen van de eerste oogst, kort voor het zomerseizoen. Ze worden gerooid voor ze echt rijp zijn, wat een specifieke smaak en versheid oplevert. Kenmerkend voor primeuraardappelen zijn de flinterdunne schil en de bijzonder uitgesproken, iets zoetere smaak. Als je over de schil van een aardappel wrijft en deze komt los, dan heb je te maken met een primeur, een nieuwe aardappel. Primeuraardappelen kunnen maar enkele dagen bewaard worden zonder smaakverlies. Ze zijn meestal vastkokend, uitermate lekker en makkelijk te koken, te bakken of in salades te gebruiken. Ook gebakken in de pan zijn ze een ware lekkernij. Ze zijn minder lang houdbaar (bewaren dus niet goed en worden snel groen als ze in contact komen met (dag)licht) en ook slechts enkele weken in het jaar beschikbaar in de winkelrekken.
Belgische primeuraardappelen (zoals Premiere, Eersteling, Rode Eersteling, Belle de Fontenay) zijn verkrijgbaar vanaf eind mei tot en met augustus. De ingevoerde primeuraardappelen uit het Middellandse Zeegebied (Cyprus, Israël, Egypte, Italië,…) daarentegen zijn reeds beschikbaar vanaf april (zoals de Cyprus-aardappelen, Maroc, Chocolat-aardappelen en de Jersey Royal New Potatoe van het eiland Jersey).

Er is een breed aanbod nieuwe oogst aardappelen. Het nieuwe oogstseizoen barst los in april, in vele soorten, maten en verpakkingen: je kan ze vinden, buitenlandse vanaf april en inlandse van eind mei tot augustus.
Als het recept nieuwe aardappelen vermeldt terwijl ze niet verkrijgbaar zijn, neem dan een aardappelsoort met extra veel smaak, zoals Roseval of Corne de Gate (zie ‘Specialiteiten‘).

Bijkomende, extra, aanvullende informatie over ‘Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen’ is steeds welkom. Mail naar: kookrecepten@outlook.com

Inlandse aardappelen

Agata

Agata is een zeer vroege, vrij bloemige variëteit. Deze aardappel is groot en ovaal, vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Geschikt als kookaardappel.

Amandine

Amandine is een zeer vroeg, stevig vastkokende variëteit. De aardappel is langovaal, gelijkmatige vorm, vlakogig, heeft een gele schil en geel vast vruchtvlees. Is gemakkelijk te wassen, een fijne smaak en een hoge culinaire waarde. Een aromatische, ietwat zoete aardappel. Gestoomd met licht gezouten water behoudt hij zijn flinterdunne, gelige schil. De Amandine is een echte traktatie die niet veel meer nodig heeft om z’n eigen smaak goed naar voren te laten komen. Heeft een goede kookkwaliteit, is ook geschikt in salades. Is minder geschikt om te bakken en als frietaardappel is het volledig uit den boze. Op zijn best van juni tot oktober.

Anaïs

Anaïs is een zeer vroege tot vroege, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is groot, rondovaal en zeer regelmatig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees. Hij is zuiver van kleur en heeft een bijzonder goede smaak.

Belle de Fontenay

Een klassieker uit de Franse keuken,reeds in 1855 bekend. Belle de Fontenay is een zeer vroege, vastkokende variëteit. De aardappel is niervormig, knotsvormig. Heeft een donkergele wasachtige schil en geel vruchtvlees. Heeft heerlijk romig vruchtvlees en een delicate smaak (met nootaroma). De smaak is zowel warm als koud overheerlijk! Kan goed in de schil verwerkt worden. Een delicatesse. Beschikbaar van oktober tot maart.

Borwina

Borwina is een zeer vroege, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is rondovaal, vlakogig, heeft een gele schil en geel vruchtvlees.

Doré

Doré is een zeer vroege tot zeer bloemige variëteit. De aardappel is groot en ovaal tot rondovaal, zeer regelmatig van vorm, vlakogig, lichtbruine tot gele schil. De smaak en kleur zijn zeer goed. Wordt steeds bloemiger naarmate ze langer uit de grond zijn. Een gemakkelijke schilaardappel met ondiepe ogen (pitten). Beschikbaar van juni tot aug.

Eersteling, Witte

Eersteling is een zeer vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is klein en langovaal, is regelmatig gevormd, zeer vlakogig, heeft een lichtgele schil en lichtgeel vruchtvlees. Zeer gewaardeerde smaakkwaliteit. Is vol van smaak, heeft een goede geur en is geschikt voor friet, koken, bakken, ovenschotels en in salade. Niet geschikt om te bewaren.

Eersteling, Rode

Eersteling is een zeer vroege, vastkokende variëteit. Deze aardappel is klein en langovaal, is regelmatig gevormd, heeft een donkerrode schil en bleekgeel vruchtvlees. Heeft een goede smaak. Tamelijk vast in de kook en toch vlug bloemig.

Frieslander

De Frieslander is een hoog gewaardeerde aardappel bij de Nederlandse consument. Het is een zeer vroege, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is groot en ovaal, tamelijk vlakogig, heeft een iets ruwe gele schil en tamelijk geel vruchtvlees. Geschikt om te koken, te bakken, ovenschotels, poffen, stamppot, puree en als frietaardappel. Een gemakkelijke schilaardappel vanwege de ondiepe ogen (pitten). Een topper vanwege de goede kwaliteit/prijs verhouding met een goede smaak. Beschikbaar van juni tot sep.

Gloria

Gloria is een zeer vroege tot vroege, bloemige variëteit. De aardappel is langovaal, heeft een gele gladde schil en geel vruchtvlees. Heeft een goede smaak. Geschikt voor koken, friet, ovenschotels, poffen, stamppot en puree. Beschikbaar van juli tot aug.

Junior

Junior is een zeer vroege, vrij vastkokend ras. De aardappel is langovaal, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees. Het is een primeuraardappel voor bioteelt, geschikt voor koken, bakken en frieten. Is geen bewaaraardappel.

Lady Christl

Lady Christl is een zeer vroege tot vroege, vastkokende aardappel. Deze primeuraardappel is groot en langovaal, mooi gevormd, heeft een gele gladde schil en vrij geel vruchtvlees. Bezit als uitmuntende consumptieaardappel een uitgesproken fijne smaak, en is zowel geschikt als kook-, bak- en saladeaardappel. Is ook ideaal voor ovenschotels.

Primura

Primura is een zeer vroege tot vroege, redelijk vastkokende varieteit. De aardappel is zeer groot tot groot en ovaal, vlakogig, heeft een gele schil en bleekgeel vruchtvlees.

Riviera

Riviera is een zeer vroege, vrij vastkokende variëteit. De aardappel is rondovaal, vlakogig, heeft een gele schil en lichtgeel vruchtvlees.

Première

Première is een zeer vroege tot vroege, iets bloemige aardappel. Deze primeuraardappel is groot en rondovaal, tamelijk vlakogig, heeft een gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Is een smakelijke keukenaardappel, zeer geschikt voor de bereiding van frieten.

Buitenlandse aardappelen

Nicola Maroc

De Marokkaanse Nicola is een van de eerste Nieuwe Oogst aardappelen op de Belgische en Nederlandse markt. De vastkokende Nicola wordt geleverd in de traditionele 15kg jute baaltje en wordt aangeboden in drie maten: P (17-35mm), M (35-55mm) en G (55mm+).

Diamant Cyprus

Van oudsher worden op Cyprus veel aardappelen geteeld, waaronder ook het ras Diamant: een ovale, kruimige aardappel. Kenmerkend voor de nieuwe aardappelen van Cyprus is de rode verkleuring van de huid, veroorzaakt door de rode, vruchtbare grond die op Cyprus te vinden is. De Diamant aardappelen zijn leverbaar in de herkenbare 25 kg zakken of verpakt in een fris ogend 2 kg zakje.

Malta Santé en Alpha

De klassieker onder de nieuwe oogst aardappelen. Als vanouds weer heerlijk van smaak. Beschikbaar in de rasssen Anaïs, Santé en Alpha’s. Verkrijgbaar in de 25 kg jute baal en in 2 kg Twinbag verpakt.

Marabel Cyprus

Al jaren een bekende in het vroege seizoen, een heerlijke aardappel om te bakken! In 25 kg baal of kleinverpakt.

Kriel Galatina

Dit is het welbekende kleine vroege aardappeltje uit Zuid-Italië voor de liefhebbers, in een 25 kg Jute baal.

Vivaldi Israël

Mooie rondovale, vrij vastkokende aardappel, werkelijk een plaatje om te zien! In 15 kg baal, los en verpakt beschikbaar.

Nicola Israël

Deze heerlijke vastkokende aardappel is steeds zeer mooi en stevig van kwaliteit. Zowel los als verpakt in vele varianten verkrijgbaar.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Een gedachte over “Primeuraardappelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.